Новости ›› Полтава и область

40 полтавців безкоштовно побували в Полтавському музеї Рушника (фото)

03.02.2014 14:00 | просмотров: 3057
1 лютого відбулася п'ята ювілейна екскурсія від туристичного проекту "Таємнича Полтава". Цього разу учасники дізнавалися таємниці районних музеїв. Під час поїздки 40 туристів відвідали музей Макаренка та музей Рушника в Полтавському районі.

Нагадаємо, проект «Таємнича Полтава» стартував у вересні минулого року, і тепер кожного місяця безкоштовно збирає ентузіастів для спільних походів у музеї та на тематичні екскурсії містом. Керівник проекту – екскурсовод Ольга Влох. Завдяки її організаторським зусиллям учасники вже піднялися на дзвіницю Хрестовоздвиженського монастиря, відвідали музей «Музична Полтавщина» та інші цікаві місця. На ювілейну екскурсію було заплановано відвідати вдвічі більше музеїв, ніж звичайно.

Певно, Ви чули про музей Антона Макаренка, який знаходиться в селі Ковалівка на місці колишньої колонії Максима Горького. Саме тут славетний педагог Антон Макаренко працював із підлітками та накопичував унікальний досвід, яким зараз переймають тисячі учителів в різних країнах світу. Музей Макаренка в селі Ковалівка відкрито ще в 1988 році. Але відвідують його переважно студенти педагогічного університету. Хоча його унікальна колекція буде цікава широкому загалу. Експозиція розміщена в двох окремих будинках і детально розкриває діяльність педагога на теренах Полтавщини. Працює він з понеділка по суботу, а от їхати сюди самостійно – не кожному буде зручно. Це був перший музей маршруту.


Полтавський музей Макаренка, Таємнича Полтава


Можливо, Ви чули про Полтавський районний музей Рушника, який знаходиться у селі Степне. Це безперечно унікальний музей, адже вся його колекція зібрана жителями села Степне та активістами, які прагнули зберегти традиції своїх бабусь-вишивальниць. Музей Рушника в селі Степне заснований в 2006 році. В 2009 він отримав статус "районного музею". Полтавський музей рушника має дійсно безцінну колекцію, де відображено традиційну вишивку та побут нашого краю, наше коріння та минуле. Цей музей працює лише в будні дні, тому дістатися сюди самостійно ще складніше. Це був другий музей маршруту.


Полтавський музей Рушника, Таємнича Полтава


Головне завдання кожної подорожі від проекту «Таємнича Полтава» – створити ексклюзивний маршрут, який відкриває полтавцям маловідомі сторінки історії міста. Із цим завданням організатори щоразу справляються просто блискуче. Навіть досвідчену туристку Аліну Сказко вразила ювілейна екскурсія:
- Я давно мріяла побувати у музеї Макаренка і у музеї Рушника. Я задоволена екскурсією. Хоча зараз мало кого здивуєш маршрутами - ця подорож була дійсно ексклюзивною!


Полтавський музей Макаренка, Таємнича Полтава


У поїздці також взяли участь представниці полтавського міського клубу вишивальниць. Одна з його учасниць, Ірина Стапанова, дізналася не лише нові історичні дані, а і нові схеми вишивки:
- Величезне враження справив Музей Рушника. Таке різноманіття кольорів, орнаментів, візерунків, рушників, сорочок, картин. І все це під одним дахом. Ми і для себе перейняли кілька схем. А ще познайомилися з невідомими нам раніше стилями вишивки. Дивлячись на такі шедеври зроблені вправними майстринями цього і минулого сторіч хотілося і собі мерщій схопити голку і почати вишивати. Така краса неймовірно надихає!


Полтавський музей Рушника, Таємнича Полтава


Керівник проекту Ольга Влох задоволена результатами проведеної роботи:
- Ми першими в Полтаві організували поїздку в музей Рушника для широкого кола бажаючих. Ніхто раніше сюди не возив збірні групи з Полтави. Щира подяка працівникам музею, які спеціально для нашої групи відкрили музей у суботу! Вражає їх ентузіазм та любов до свого краю. Також я захоплююся людьми, які у свій вихідний день готові їхати до музею, щоб дізнатися щось цікаве та розширити власний світогляд. А цього разу учасники ще і «лютих морозів» не злякалися. Після таких поїздок хочеться шукати нові і нові маршрути. Ми єдині в Полтаві, хто організовує тематичні екскурсії для жителів міста – і п’ять поїздок – це лише початок!

Наступна тематична екскурсія відбудеться традиційно в останню неділю лютого. Деталі - http://ingreen.in.ua/tours/topoltava/1114

Текст і фото Володимир Карпенко



Источник: news.studclub.poltava.ua

Источник: news.studclub.poltava.ua
Поделиться с новостью друзьями
Комментарии
От:
Проверка на человечность. Введите сегодняшнее число без ведущего нуля
Авторизация
Люди.StudClub
Имя:
Пароль:
Запомнить меня
Главная | Реклама на сайте | Контакты
Наши партнеры: