Новости ›› Образование

Чому українці обирають магістратуру в Естонії

21.01.2017 10:00 | просмотров: 697
пеціально для Освіта.ua студентки університету в Тарту українського походження поділилися своїми враженням від навчання та думками з приводу отримання освіти за кордоном. На наші запитання дають відповіді Анастасія Бабаш та Вікторія, у минулому студентка Києво-Могилянської академії.

Що ви вивчаєте в університеті Тарту?

Анастасія: В Університеті Тарту я отримаю свою другу магістерську ступінь за спеціальністю «Філософія».

Вікторія: Я навчаюсь на магістерській програмі «European Union - Russia Studies», що присвячена вивченню ситуації у Росії та ЄС і відносинам між ними.

Чому ви вибрали для цього Естонію?

Анастасія: Це трапилось через багато причин: в мене вже були дві близькі подруги, з якими я познайомилася випадково в Інтернеті і товаришувала багато років до мого навчання тут. Чула від них лише чудові розповіді про цю північну країну та мріяла одного дня побачити її своїми очима. Так і сталося цим літом, коли я отримала стипендію від Міністерства закордонних справ Естонії на навчання у літній школі з семіотики в університеті Тарту. Це був неймовірний досвід, коли ти повністю занурюєшся в академічне навчання на два тижні, вивчаєш семіотику в самому серці народження та розвитку цієї науки, і все це відбувається в справжній міжнародній спільноті, бо я познайомилася зі студентами з Великобританії, Чехії, Індії, Китаю, Болгарії, Словенії, Мексики та Ірану. До того ж, ми багато подорожували країною та спілкувалися зі студентами, які вже навчаються в університеті Тарту на магістратурі. Отже, я закохалась в цю країну з першого дня і пообіцяла собі, що обов'язково повернусь на більш довгий термін, бо була дуже задоволена як рівнем викладання, так і студентським життям.

Вікторія: Я маю ступінь бакалавра у галузі політології, а також закінчила магістратуру за напрямком «Crisis and Security Management» в Нідерландах. Оскільки мене цікавлять ЄС, Росія та ті країни, що знаходяться між ними, я вирішила, що друга магістратура дозволить мені поглибити мої знання у цій сфері, поєднавши їх з моїми попередніми знаннями для кращого розуміння того, що відбувається у цьому регіоні. Програма, що поєднує вивчення ЄС та Росії, як на мене, є досить унікальною. Крім того, Естонія, що є пострадянською країною, яка успішно втілила реформи та приєдналася до ЄС, є прекрасним місцям для вивчення взаємодії між Росією та ЄС. Також я хотіла покращити своє знання дослідницьких методів.

Чим навчання в Естонії відрізняється від навчання в Україні?

Анастасія: Як кажуть, диявол ховається в деталях, і навчання тут, на мою думку, дуже відрізняється від українського, але це треба відчути, побачити, повчитися, щоб зрозуміти в чому саме. Але, якщо узагальнити, то тут справді вчать, і інформація залишається в голові навіть після закінчення курсу. Вважаю, що це відбувається через те, що викладачі завжди ставлять питання, над якими слід розмірковувати, які не знайдеш у підручниках, при цьому вони дуже уважні і доброзичливі, завжди допомагають рухатися у правильному напрямку. У класі взагалі немає дурної конкуренції за бали на семінарах, як то було в Україні, бо тут важливо не те, скільки балів ти набрав за семестр, а наскільки ти зрозумів матеріал. Також багато уваги приділяється використанню знань на практиці, чого ми взагалі не робили в Україні. До речі, на гуманітарних спеціальностях іспитів майже немає, наприкінці курсу ми пишемо об'ємні есе на будь-яку тему з курсу, викладачі завжди читають їх і уважно коментують, що було добре написано, а над чим слід попрацювати, таким чином розвиваючи наші навички академічного письма та поглиблюючи знання матеріалу.

Вікторія: Думаю, мені дуже пощастило, що в Україні я навчалася в Могилянці, тому я ніколи не стикалася з корупцією і у нас було досить багато хороших і цікавих викладачів. Але дечим Тарту відрізняється. Тут ти не маєш вчити те, що тебе не цікавить, є багато простору для вибору предметів. Навчання в основному складається з лекцій, хоча вони зазвичай є досить інтерактивними, а відсутність семінарів покладає відповідальність за прочитання літератури на студента. Головним методом перевірки знань є написання письмових робіт, що дозволяє безпосередньо використати набуті знання. При цьому навантаження є все-таки меншим, що дозволяє краще сконцентруватися на тому, що тебе цікавить, а також займатися чимось поза навчанням. Викладачі ставляться до студентів, як до рівних, і дослухаються до їхньої думки. Крім того, стосунки між викладачами та студентами є менш формальними.



Чи є в Естонії стипендії? Можете навести приклади з власного чи чужого досвіду?

Анастасія: Так, стипендій для міжнародних студентів тут дуже багато: починаючи зі tuition-waiver стипендії, яку отримую я і завдяки якій не плачу за навчання, закінчуючи багатьма грантами, стипендіями за успіхи у навчанні, а також по окремих галузях. До того ж, є стипендії, які виплачуються раз на місяць, а є ті, коли ти отримуєш досить велику суму грошей одноразово. Усю інформацію про це дуже легко знайти, бо в університеті існує спеціальна електрона розсилка для студентів, на яку я підписана, з повним описом усіх грантів та з умовами, як їх можна отримати.

Вікторія: В Естонії є багато можливостей для отримання стипендій. Я отримала tuition-waiver, тобто я не маю платити за навчання, якщо виконую вимоги щодо навантаження (таку стипендію отримують багато студентів, які отримали високий прохідний бал). Я також отримую стипендію від Міністерства іноземних справ, що покриває мої витрати на проживання. Багато стипендій пропонує Archimedes Foundation.

Легким чи складним був для вас процес подачі заявки?

Анастасія: На мою думку, процес вступу нічим не відрізняється від вступу в інші європейські університети. Потрібен лише диплом бакалавра, результати IELTS або іншого іспиту з англійської мови, мотиваційне письмо, заповнена онлайн анкета та на моїй програмі ще філософське есе. Все це подається онлайн у будь-який час з січня по квітень, а також копії усіх документів надсилаються звичайною поштою в університет, і це все. Залишається лише чекати на свій «лист з Хоґвортсу» у травні.

Вікторія: Процес подачі заявки був досить легким. Всі необхідні документи зазначені на сайті університету. Якщо ж є питання, завжди можна написати контактній особі і швидко отримати відповідь. Головне - не пропустити дедлайн.

Чи багато в Естонії українських студентів? Іноземців? З яких країн? Можете назвати найбільші групи?

Анастасія: Так, українців тут багато, бо Естонія дуже доброзичливо ставиться до нашої країни, так що, якщо засумуєш за українською мовою та культурою, завжди можна знайти людину з Батьківщини. До того ж, тут велика міжнародна спільнота. В університеті багато студентів з різних куточків світу: наприклад, в моїй групі навчаються люди з Америки, Мексики, Росії, Литви, Великобританії, Пакистану та Нігерії. В гуртожитку мої сусідки приїхали з Німеччини та Франції, а моя краща подруга тут, в Тарту, - з Чехії. Взагалі, міжнародне суспільство тут насправді дуже велике та різноманітне, бо багато студентів з Європи приїжджають в університет за програмою Еразмус, тому це стосується лише твого власного вибору, з ким ти бажаєш спілкуватися: з українцями чи з людьми з інших країн.

Вікторія: Українців дуже багато. Багато студентів з Росії, Грузії та інших пострадянських країн, тому що в Тарту є можливість отримати хорошу освіту за досить доступну оплату, а також є багато можливостей для отримання стипендій. Багато студентів приїжджають по програмі Erasmus. Є багато студентів з Німеччини, Італії, Франції, Нідерландів. Також є студенти з США, Китаю та інших країн. Тобто атмосфера дуже інтернаціональна.

Розкажіть більше про студентське життя в Тарту. Яким воно є? Чи беруть студенти участь в ІSА?

Анастасія: Студентське життя тут дуже розвинуте і на будь-який смак: є великі студентські організації, в які можна вступити і займатися позаакадемічною діяльністю: власні заходи, вести блог чи допомагати нинішнім та майбутнім студентам. Так я, наприклад, беру участь у ISA (International Student Ambassadors), де допомагаю з графічним дизайном для студентських заходів та блогу, але кожен займається тут тим, до чого має натхнення та вміння. До того ж, в місті проходить багато різноманітних івентів: від галасливих типових студентських вечірок у клубі та гуртожитку до фестивалів на будь-який смак. Наприклад, я брала участь у фестивалі міжнародної їжі, де студенти з кожної країні готували свої національні страви, а потім пригощали один одного. Це було незабутньо, бо саме там я вперше скоштувала справжню гостру індійську їжу та італійську пасту.

Вікторія: В університеті постійно відбуваються якісь заходи, приїжджають різні цікаві люди. При цьому завжди можна отримати відповідну інформацію і сходити на захід, який тебе зацікавив. Тарту - маленьке, але гарне містечко з хорошими кафе, барами, а також значною кількістю музеїв і стріт-арту. Плюс можна стати членом студентської організації (ESN, ISA) чи просто відвідувати заходи, які вони організовують. Так що завжди є чим зайнятися поза університетом.

Як організоване навчання? Яке ваше враження від лекцій? Як багато ви вивчаєте матеріалу, чи пишете або здаєте іспити усно, як багато індивідуальної чи групової роботи?

Анастасія: Як я вже згадувала, навчання тут дуже відрізняється від України як способом подання матеріалу, так і оцінкою набутого знання. Так, наприклад, на моїй спеціальності ми самостійно вивчаємо багато матеріалу, пишемо різноманітні есе, отримуємо розгорнуті відгуки від викладачів, дискутуємо у класі та робимо різноманітні презентації. Очевидно, що так запам'ятовується набагато більше, аніж від сухого прослуховування лекцій, однак доведеться справді вчитися і працювати. Але це робити дуже цікаво, бо в університеті набагато більша свобода з вибором курсів. Наприклад, майже всі свої курси цього семестру я обрала самостійно, спираючись на тему мого диплому та особисті вподобання.

Вікторія: Рік складається з двох семестрів. Така система мені подобається більше, ніж нідерландська, коли рік поділено на 4 блоки, оскільки є можливість більше заглибитися у вивчення предметів. Лекції часто є інтерактивними, і на лекцію треба йти, прочитавши певну літературу. Оцінювання та співвідношення індивідуальної та групової роботи залежить від підходу викладача. Дуже часто письмова робота (чи кілька робіт) складає 50 або більше відсотків оцінки. Хоча бувають і тести, що перевіряють формальні знання. Моя сесія цього року складатиметься лише з письмових робіт.

Ви живете в гуртожитку? Які там умови проживання?

Анастасія: Так, я живу в гуртожитку, який здається мені справжнім трьохзірковим готелем, бо будівлі всі нові та дуже добре відремонтовані. Вони розбиті на блоки, в яких розташовано по 2-3 кімнати, кухня та душова з туалетом. У кімнаті живуть дві людини, але якщо хочеться більш приватності, то можна без проблем отримати цілу кімнату для себе, як я і зробила. Насправді, до мого переїзду в Естонію я дуже хвилювалася через життя у гуртожитку, бо бачила наші українські гуртожитки і жити там я б не змогла, але, приїхавши сюди, зрозуміла, що всі мої хвилювання були зайві, бо умови тут справді гарні, адміністратори завжди ввічливі та доброзичливі, допомагають у будь-якій ситуації, а якщо щось ламається, то швидко заповнюєш спеціальну форму онлайн і на наступний день працівники все ремонтують.

Вікторія: Так, я живу в гуртожитку. Порівняно з українськими гуртожитками, гуртожитки естонські набагато кращі. Але от гуртожиток нідерландський мені подобався набагато більше (хоча він був і набагато дорожчим). Тут гуртожитки квартирного типу, три або дві кімнати по дві людини. Багато залежить від того, з ким ти будеш жити. Але загалом умови нормальні.

Скільки коштує проживання у Тарту?

Анастасія: Ціни на продукти у супермаркетах тут такі ж самі, як в Україні, чим я була приємно здивована. До того ж, їжа, особливо молочна продукція, набагато смачніша. Однак сходити в кафе буде дорожче, аніж в Україні, проте багато закладів мають знижки для студентів чи спеціальні денні пропозиції. На жаль, ціни на гуртожиток чи оренду кімнати чи квартири у місті відчутно дорожчі, аніж в Україні, але завжди можна отримати стипендію на ці витрати. Також мене приємно здивували ціни на автобуси по Естонії і закордон: так, всього за 1 євро можна швидко опинитися в Таллінні, а за 5 - у Ризі. Саме тому я вважаю, що Естонія - одна з найдешевших країн Європи, та за витрати на життя можна не хвилюватися.

Вікторія: Все залежить від того, з чим порівнювати. Тут дорожче жити, ніж в Україні, але дешевше, ніж в Нідерландах (в першу чергу це стосується плати за гуртожиток). Багато залежить від того, чи ти готуєш їсти сам, чи ходиш кудись обідати (хоча можна знайти досить вигідні обідні пропозиції), а також від того, наскільки активне життя ти ведеш (бари, кафе, подорожі і т.д.).

Чи можливо працювати паралельно з навчанням? Можете розповісти про особистий досвід чи досвід інших людей?

Анастасія: Так, вид на проживання, який отримують усі студенти, дозволяє працювати, але необхідне хоча б мінімальне знання естонської мови. Проте в Естонії багато міжнародних компаній, а тому можна знайти вакансію, де треба лише знання англійської. Наприклад, багато моїх знайомих тут працюють у галузі ІТ та використовують тільки англійську для спілкування у офісі. До того ж, завжди можна займатися фрілансом у вільний час від навчання, що я і роблю, а ще Естонія - країна, в який дуже легко відкрити власний бізнес, тому деякі студенти навіть започатковують свій власний стартап протягом навчання.

Вікторія: В принципі можна знайти час на роботу на кілька годин на тиждень (хоча це залежить від твоїх пріоритетів і того, наскільки багато енергії ти вкладаєш в навчання). З іншого боку, якщо не знаєш естонську, певно, знайти роботу буде важкувато. Є студенти, які працюють віддалено на компанії з рідних країн або займаються фрілансом. Якщо пощастить, можна знайти підробіток, пов'язаний з викладанням рідної мови.

Чим плануєте займатися в майбутньому?

Анастасія: Я думаю про PhD або роботу у дослідницькій інституції.

Вікторія: Я також думаю про отримання PhD або дослідницьку роботу.

Як бачимо, погляди дівчат багато в чому співпадають, а абсолютно одностайні вони у відповіді на останнє питання про те, що б вони порадили українським абітурієнтам, які прагнуть також отримати справжню європейську освіту: не боятися, пам'ятати про дедлайн, підтягнути англійську, якщо треба, і написати хороший мотиваційний лист. Також бажано мати фінансові ресурси на випадок, якщо не вдасться отримати стипендію. І обов'язково їхати сюди навчатися і розвиватися.

Источник: osvita.ua
Поделиться с новостью друзьями
Комментарии
От:
Проверка на человечность. Введите сегодняшнее число без ведущего нуля
Авторизация
Люди.StudClub
Имя:
Пароль:
Запомнить меня
Главная | Реклама на сайте | Контакты
Наши партнеры: