Новости ›› Полтава и область

«Демонтаж комуністичної символіки у Полтаві»

20.05.2016 09:00 | просмотров: 1211
Таку назву має громадська ініціатива патріотичної громадськості обласного центру. Фундаторами стали Полтавське обласне об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, молодіжна організація «Сокіл», ГО «Злам стереотипів», Цивільний корпус полку «Азов», а також громадські організації ветеранів російсько-української війни (АТО). Координатором ініціативи обрано депутата Полтавської міськради, ветерана АТО Юліана Матвійчука.

Про це повідомив член правління обласного товариства «Просвіта» Олег Пустовгар. За його словами, ініціатива спрямована на подолання саботажу декомунізації з боку колишнього регіонала, міського голови Полтави Олександра Мамая.

Як зауважив Олег Пустовгар , «активісти ініціативи сприятимуть виконанню тих норм Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», де передбачено необхідність демонтажу пам’ятників, пам’ятних знаків, меморіальних дошок, присвячених особам, причетним до організації та здійснення Голодомору 1932-1933 років в Україні, політичних репресій, особам, які обіймали керівні посади у комуністичній партії, вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних та автономних республік, працівникам радянських органів державної безпеки, подіям, пов’язаним з діяльністю комуністичної партії, встановленням радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, переслідуванням учасників боротьби за незалежність України у ХХ ст.

Протягом останніх двох тижнів активісти ініціативи здійснили моніторинг розміщення та зафотографували незаконну символіку, а також підготували громадський експертний висновок щодо визначення переліку пам’ятників, пам’ятних знаків, меморіальних дошок на території Полтавської міської територіальної громади, які підпадають під дію згаданого Закону. На думку укладачів експертного висновку, необхідно вивести із реєстру пам’яток культури й демонтувати пам’ятники більшовицькому ідолу Владіміру Ульянову (Лєніну) на території тепловозоремонтного заводу (вул. Гайового, 30) та олійноекстракційного заводу («Кернел», Маршала Бірюзова, 17 ), зображення герба імперії зла СРСР на фасаді «Малої академії мистецтв ім. Раїси Кириченко» та на фасаді будівлі вокзалу Південної залізниці. А ще такі меморіальні дошки: Леніну В.І. (в пам'ять обрання у березні 1920р. почесним головою окупаційної Полтавської міської Ради червоних депутатів, - вул.Жовтнева, 36); Ворошилову К. Є. - комуністичному радянському діячеві, переслідувачу учасників боротьби за незалежність України (на буд., в якому 13.05.1919 той проводив нараду по боротьбі з повстанськими українськими загонами (пл. Слави, залізнич. ст. Полтава-Південна); «Героям-залізничникам Полтавських майстерень» - більшовикам, які встановлювали радянську владу в Україні, переслідували учасників боротьби за незалежність України й загинули у квітні 1918 р. на ст. Якимівка біля Мелітополя (вул. Гайового, 30, прохідна № 1); Крупській Н. К. – дошка на буд., в якому зупинялась у 1896 р., по вул. Паризької Комуни, 10); дошка на буд. за адресою Жовтнева, 37, в якому у листопаді 1917 р. було влаштоване окупаційне збіговисько - так званий «З’їзд більшовицьких організацій»; дошка на буд. кол. Земельного банку, в якому відбувся перший губернський з’їзд вітчизняного аналогу «Гітлерюгенду» - злочинного комсомолу Полтавщини (просп. Першотравневий, 10); дошка на буд., де у 1917 було проголошено встановлення окупаційної Радянської влади на Полтавщині (вул. Пушкіна, 30); дошка на буд., в якому була явка агентів більшовицької антиукраїнської ленінської газети «Іскра» (вул. Пушкіна,18-24); дошка на честь 50-річчя ВЛКСМ (просп. Першотравневий, 10); Панкеєву О. В., більшовику, учаснику встановлення радянської влади в Україні, переслідувачу учасників боротьби за незалежність України (1988, по вул. К. Маркса, 8); Петровському Г. І. (1878–1958), комуністичному, радянському діячу, одному із організаторів голодомору-геноциду 1932-33рр., голові ВУЦВК (1968, вул. Гайового, 30); Прокопенку Г., діячу ВЛКСМ ( Гайового, 30, складальний цех ТРЗ); дошка на буд., в якому містився штаб з організації червоногвардійських загонів Полтави (вул.1100-річчя Полтави), дошка Щорсу М. О. (1895–1919) - комуністичному, радянському військовому діячу, учаснику встановлення окупаційної радянської влади в Україні, переслідувачу учасників боротьби за незалежність України (1967, на буд. кол. духовної семінарії, вул. Сковороди, 1/3).

18 травня Експертний висновок Олег Пустовгар надіслав голові Українського інституту національної пам’яті Володимиру В’ятровичу, а Юліан Матвійчук передав його голові облдержадміністрації.

Засновники ініціативи «Демонтаж комуністичної символіки у Полтаві» сподіваються, що їх напрацювання голова облдержадміністрації Валерій Головко врахує в розпорядженні, яке має бути підписано цими днями.

Прес-центр Полтавського обласного об’єднання товариства «Просвіта»
Поделиться с новостью друзьями
Комментарии
20.05.2016 21:18 Пушистичка
уже нашли кто Ленина на чермет сдал, да??!

20.05.2016 21:19 Пушистичка
типа сразу єкономика в стране поднимется, заживут все счастливо.
капец блин

От:
Проверка на человечность. Введите сегодняшнее число без ведущего нуля
Авторизация
Люди.StudClub
Имя:
Пароль:
Запомнить меня
Главная | Реклама на сайте | Контакты
Наши партнеры: