Новости ›› Рекорды, интересности

В океані знайдені десятки тисяч невідомих живих організмів

25.05.2015 17:00 | просмотров: 531
Понад 73% морських мікробів виконують схожі з кишковими функції: захисні механізми, обмін речовин, вироблення енергії, повідомляє Sirius-west.

Після трирічної подорожі по всіх океанах дослідники з наукової шхуни "Тара" створили найбільш об'ємний каталог морського планктону (дрібних організмів, дрейфуючих в товщі води) – 11,5 терабайт даних і понад 40 мільйонів мікробних генів. Відкриття океанологів опубліковано в журналі Science.

Вчені виявили в океанських глибинах 35 тисяч видів, більшість з яких раніше не були відомі науці.

Наслідуючи приклад морських експедицій Інституту Крейга Вентера, вчені з "Тари" досліджували не окремі організми, а всю систему їх взаємодії. З 2009 по 2013 рік океанологи отримували фрагменти ДНК планктону, взятого на різних глибинах.

На відміну від проекту Вентера, "тарівці" працювали не лише з бактеріями, а з усією системою мікроорганізмів: від вірусів до личинок риб, які перевершують їх за розміром у 100 тисяч разів.

Спеціальні програми допомогли секвенувати ДНК і визначити, скільки різних істот перебуває в кожній пробі води. Цей метод (метагеноміка) дозволяє визначити функції окремих генів, навіть якщо їх власників неможливо відокремити один від одного і виростити в лабораторних умовах.

У верхніх шарах океану знайшли близько п'яти тисяч популяцій вірусів, лише 39 з них виявилися схожими на раніше відомі різновиди.

Також океанологи виявили 150 тисяч генетичних типів еукаріотів (у науковій літературі описано всього 11 тисяч видів еукаріотичного планктону). Основна маса цього біорізноманіття припадає на протистів.

Однак уваги заслуговують не тільки кількісні підсумки. Вчені використовували генетичні дані для розрахунку взаємодії між окремими організмами і дійшли висновку, що більшість з них (72%) тісно пов'язані один з одним (знаходяться в симбіотичних або паразитичних відносинах).

Іншими словами, екосистеми спираються на організми, що співпрацюють, а не протистоять один одному.

"В теорії еволюції ми весь час говоримо, що виживає найсильніший. Мені здається, вона працює по-іншому. Виживає система", – заявив керівник проекту Ерік Карсенті.

Океанологи також порівняли отриманий ними масив даних з єдиним порівнянним за обсягом – мікробним каталогом мікрофлори кишечника людини.

Хоча біорізноманіття океану приблизно в чотири рази вище, а між двома середовищами величезні хімічні відмінності, більше 73% морських мікробів виконують схожі з кишковими функції: захисні механізми, обмін речовин, вироблення енергії.

Раніше повідомлялося, що біля берегів індонезійського острова Палу місцеві рибалки зловили найбільшу кісткову рибу сучасності під назвою молу-молу або місяць-риба.

Источник: osvita.org.ua
Поделиться с новостью друзьями
Комментарии
От:
Проверка на человечность. Введите сегодняшнее число без ведущего нуля
Авторизация
Люди.StudClub
Имя:
Пароль:
Запомнить меня
Главная | Реклама на сайте | Контакты
Наши партнеры: