Новости ›› Полтава и область

Полтавський репер Артем Лоїк прочитав легендарний фронтовий вірш (відео)

11.05.2015 09:00 | просмотров: 769
Полтавець Артем Лоїк взяв участь у відеопроекті «#Встол», продекламувавши вірш маловідомого сучасному читачу поета, уродженця Вінничини Іона Дегена.

Героєм цього випуску проекту став полтавський репер, учасник шоу «Х-Фактор» та супер-фіналіст шоу «Україна має талант-3», Артем Лоїк.

Полтавець продекламував вірш радянського танкіста-аса Іона Дегена.
Іон Деген народився в 1925 році на Вінничині в сім’ї фельдшера та медсестри. Під час війни був командиром танку у другій окремій танковій бригаді, є одним із радянських танкістів-асів: за час участі у бойових діях екіпаж Дегена знищив 12 німецьких танків. Після війни Іон Лазаревич став займатися медициною, отримав наукову ступінь доктора медичних наук. Література не є його основною діяльністю.


Наразі Іон Лазарович Деген живе в Ізраїлі. 4 червня 2015 року йому виповниться 90 років.

Вірш «Мой товарищ, в смертельной агонии…», який продекламував Артем, довгий час вважався народним та передавався від покоління до покоління усно або шляхом переписування (часто з перекручуванням рядків). Деген визнав своє авторство лише наприкінці 80-х років.
Російський поет Євгеній Євтушенко назвав ці вісім рядків «геніальними, приголомшуючими по жорстокій силі правди».




Довідка: проект «#Встол» – ініціатива полтавської молоді, спрямована на ознайомлення якомога більшої кількості людей з творчістю талановитих авторів, які або не змогли заявити про себе за життя, або були незаслужено забуті після своєї смерті.




Денис Старостін, незалежне мистецьке об’єднання «Magnum Opus»
Поделиться с новостью друзьями
Комментарии
От:
Проверка на человечность. Введите сегодняшнее число без ведущего нуля
Авторизация
Люди.StudClub
Имя:
Пароль:
Запомнить меня
Главная | Реклама на сайте | Контакты
Наши партнеры: