Новости ›› Полтава и область

Полтава вивчає досвід поляків щодо співпраці органів місцевого самоврядування з громадськістю

05.03.2015 15:00 | просмотров: 382
Секретар міської ради Оксана Деркач зустрілася із представниками Фундації польсько-української співпраці ПАУСІ, яка за сприяння Польсько-канадської програми підтримки демократії реалізує Проект «Партисипаторний бюджет – можливості для підвищення громадської активності і встановлення справжнього партнерства з органами влади» у Чернігові і Черкасах, а відтепер – і в Полтаві.

Даний проект успішно реалізується в більш ніж 100 містах Польщі – від маленьких, з населенням 30-35 тисяч мешканців, до столиці країни – майже 2-мільйонної Варшави. Якщо сформувати ідею проекту дуже стисло, то: плануючи бюджет міста на наступний рік, міська влада виділяє певний його відсоток на проекти, які запропонують і оберуть самі городяни. Даний проект не можна плутати з наданням гранду або фінансової допомоги, адже громадяни/громадські організації подаватимуть пропозиції, а за реалізацію таки відповідатиме міська влада, повідомляє сайт Полтавської міськради.

Для реалізації Проекту посадовці органів місцевого самоврядування та громадські активісти мають пройти відповідне навчання, опрацювати за допомогою українських та іноземних експертів та впровадити механізми формування місцевих бюджетів за участю громади. Має бути створений відповідний комітет (в польських містах такі комітету працюють на громадських засадах), який відповідатиме за збір пропозицій та організацію голосування. Безперечно, всі пропозиції, що подаватимуть громадяни, мають бути розглянуті відповідними (профільними) депутатськими комісіями за участю громадськості, щоб визначити, чи відповідають вони компетенції органів місцевого самоврядування, чи можлива їх реалізація як така, чи можлива їх реалізація за ті кошти, що будуть передбачені і т.д. При цьому відсоток бюджету і «масштабність» проекту (чи це будуть проекти по районах міста, чи загальноміські) визначатимуть органи місцевого самоврядування. Після перевірки та відбору перелік пропозицій має бути поданий на розсуд і вибір громади. Шляхом голосування обиратиметься той, який врешті органи місцевого самоврядування реалізовуватимуть. Таким чином, переконані заступник директора Фундації ПАУСІ в м.Варшава Кшиштоф Фільцек та експерт з патисипаторного бюджетування Борис Мартела, громада міста не лише відчуває свою участь в житті міста, але й має реальний вплив на його розбудову.

Секретар міської ради Оксана Деркач запевнила, що такі проекти надзвичайно корисні для розвитку органів місцевого самоврядування і їх співпраці з громадськістю, а досвід, який прагнуть нам передати колеги, – безцінний. Тому наразі обидві сторони готуватимуться до наступного етапу, яким стане представлення точного плану і графіку проведення тренінгів і навчань, якими власне і починається реалізація Проекту.

Источник: np.pl.ua
Поделиться с новостью друзьями
Комментарии
От:
Проверка на человечность. Введите сегодняшнее число без ведущего нуля
Авторизация
Люди.StudClub
Имя:
Пароль:
Запомнить меня
Главная | Реклама на сайте | Контакты
Наши партнеры: