Новости ›› Полтава и область

Що таке Форум видавців і нащо він потрібен

17.09.2014 09:00 | просмотров: 2587
11-ого вересня Львів зустрів нас прохолодним пообіддям. Вокзал, трамвай, палац Потоцьких, акредитація. Так розпочалася чотириденна мандрівка однією з найважливіших мистецьких подій року для України – ХХІ Форумом видавців.

Цьогорічні теми фестивалю однаково актуальні і для українців, і для всієї Європи. Найчастіше заходи Форуму пов’язували з анексією Криму, російською агресією, традиційно – з гендерною політикою. Гостями фестивалю стали країни Придунайського регіону: крім України, до нього належать Німеччина, Австрія, Словаччина, Угорщина, Хорватія, Сербія, Болгарія, Румунія та Молдова. На другому поверсі палацу Потоцьких знаходився величезний стенд з найяскравішими представниками літератури цих держав та книгами про географію та традицію їх територій; властиво, що вони користувалися величезним попитом у відвідувачів, попри те, що написані мовами оригіналу.


Антипрезентація книги Павла Коробчука


На цей раз на Форумі видавців набралася рекордна кількість заходів та подій – 1003, хоча за тривалістю цьогорічний фестиваль виявився і коротшим за минулорічний, ювілейний двадцятий Форум. Велика кількість подій відбувалися одночасно, неодноразово можна було почути скарги відвідувачів на те, що вони не в змозі потрапити на літературні читання чи презентації улюблених письменників або хоча б обрати, куди піти. Географія Форуму також вражала: деякі заходи відбувалися навіть ближче до околиць, ніж до центральної частини Львову. Зрештою, для багатьох саме відстань і стала вирішальним фактором у виборі заходу.


Казкар Сашко Лірник


ХХІ Форум видавців запам’ятався кількома голосними подіями. Перед усім, це бойкот російських видавництв. Якщо минулого року можна було побачити їхні стенди, то тепер – жодного, траплялися лише науково-популярна та професійна література російською мовою (видана в Україні), і то – її варто було пошукати.


Книги видавництва Meridian Czernowitz


По-друге, як вже говорилося, багато заходів пов’язали з актуальними подіями, що сколихнули українське та світове товариство: Євромайдан (і революція як явище в цілому), втеча Януковича і «капітуляція» регіоналів, війна з Росією. У цьому переліку, на нашу думку, важливе місце зайняли презентації книг «Межигірський синдром. Діагноз владі Віктора Януковича» Сергія Лещенка та «По обидва боки колючого дроту» Мустафи Найєма, які, мабуть, зібрали рекордну кількість слухачів протягом всього Форуму. Крім того, світ побачила збірка «Євромайдан. Хроніка в новелах», у якій розміщено твір одного з полтавських молодих письменників, Романа Повзика, і презентація якої відбувалася у колишній в’язниці, що символічно.


Письменники на картинах художників


По-третє, напередодні Форуму видавців українці отримали змогу ознайомитися з новим альбомом Сергія Жадана та «Собак у космосі», презентація якого і відбувалася на Форумі видавців.

На книжковому ярмарку відвідувачі мали можливість придбати альбом у складі комікс-буку за мотивами творчості Сергія Жадана. Цікавим ми також вважаємо спільні читання цього поета з талановитим російським опозиційним письменником Левом Рубінштейном, що відбувалися у театрі імені Леся Курбаса.

Не оминув увагою Форум видавців і читачів третього покоління. Упродовж всього фестивалю відбувалося кілька заходів, присвячених цьому питанню, а на ярмарку можна було отримати знижку на 20 гривень для кожної книги, показавши своє пенсійне посвідчення, що, на думку організаторів Форуму, сприятиме поширенню читання серед людей після 55 років. У той же час, ґрунтовно більше, ніж того року, заходів присвятили дитячій літературі: презентації книг (наприклад, «Гарбузовий рік» Катерини Бабкіної або новий спільний проект Тараса та Мар’яни Прохаськів «Куди зникло море»), виставки ілюстрацій, зустрічі з авторами, майстер-класи та перфоманси, читання для найменших, казки просто неба, віртуальні подорожі, а також семінари для батьків.


Резиденти проекту Станіславський феномен


Тому, підсумовуючи усе, що було побачено і почуто нами на Форумі видавців і поза ним, хочемо сказати: такі події мусять відбуватися. Попри те, що країна знаходиться у небезпеці, попри те, що потрібно гуртуватися навколо рішення насущних проблем, все одно варто було поїхати на інший край України і відвідати Форум. У Ніч нон-стоп поезії та музики, що традиційно відбувалася в суботній вечір, Юрій Кучерявий (ведучий) сказав ось про що: мешканці Ізраїлю, що вже нестерпно довгий час перебувають у воєнному конфлікті, найкраще розуміють, що потрібно цінувати життя і любити його.

Форум видавців є, безумовно, правильним способом любити життя, якщо можна так висловитися. Та крім того ця подія грає ще й куди важливішу роль: Форум згуртовує навколо спільної діяльності та спільної ідеї українців різних політичних поглядів та точок зору, мешканців з різних кінців нашої держави.

«Якби ви вчились так, як треба, то й мудрість би була своя», – казав Кобзар. Книга і читання, які активно популяризує Форум видавців, не допоможуть здолати зовнішнього ворога, але допоможуть побороти внутрішнього. Ось у чому закладено його сенс.

Фото: Анна Ютченко
Катя Кролевська, з колиски української літератури – Полтави, спеціально для «Студклуб»


Источник: news.studclub.poltava.ua
Поделиться с новостью друзьями
Комментарии
От:
Проверка на человечность. Введите сегодняшнее число без ведущего нуля
Авторизация
Люди.StudClub
Имя:
Пароль:
Запомнить меня
Главная | Реклама на сайте | Контакты
Наши партнеры: