Новости ›› Полтава и область

«В гостях у Гоголя» побувала «Кайдашева сім"я»

02.04.2012 13:00 | просмотров: 3806
1 квітня, в день народження Миколи Гоголя та День Сміху, в Полтаві проходив другий день театрального фестивалю «В гостях у Гоголя».

На нашій сцені відбувся показ вистави «Кайдашева сім’я». Виступав Київський академічний музично-драматичний театру ім. Панаса Саксаганського з міста Біла Церква. За режисерським задумом, класичний твір Івана Нечуя-Левицього перетворився в стилізоване народне шоу. Вистава стала справжнім подарунком для шанувальників театрального мистецтва. Захоплювало усе: і яскраві костюми, і оригінальні декорації, і світло, і звук, і майстерна гра акторів. У виставі гармонійно поєднувалися сучасні молодіжні мотиви, християнські атрибути та прадавні православні традиції.

Варто окремо відзначити яскраво показану сцену із святкування українського весілля, за усталеними народними традиціями. Також згідно слов’янських звичаїв обіграно святкування дня літнього сонцевороту – дня Купайла. Прадавні православні мотиви прослідковуються протягом усієї вистави: в окремих сценах, в оформленні та костюмах акторів, у фінальному зверненні до глядачів.

Колориту додає постановці гра заслуженої артистки України Лідії Дяченко, яка виконує роль Марії Кайдашихи. Її неповторний образ не залишив полтавців байдужими. Також приємно порадував музичний супровід окремих сцен вистави, який виконувався наживо. При цьому використовувалися не лише скрипка чи сопілка, а навіть козлобас. Тож загальні враження від вистави надзвичайно приємні і позитивні.

Аргументами на підтверджує цієї думки стали: переповнена глядацька зала та п’ятихвилинні овації, якими глядачі нагородили акторів по закінченню вистави. Також трупа отримала у подарунок квіти, солодкі сувеніри з Полтави та копію ікони Святого Миколая із Миколаївської церкви в Диканьці. А полтавці отримали незабутні враження, і будемо сподіватися, підґрунтя для роздумів над нашим корінням, традиціями та історією.

По закінченню показу з нами поспілкувався режисер-постановник вистави «Кайдашева сім’я» В’ячеслав Стасенко:

- Скажіть, будь-ласка, які у Вас враження про цей фестиваль, як у гостя?

- Весь час тут був проїздом по дорозі з Києва на Харків, а в саму Полтаву не вдавалося потрапити. А тут нам показали місто, провели екскурсію по визначних пам’ятках. У вас прекрасний театр: і саме приміщення шикарне і трупа чудова. Сподобалася вистава «Шинель», якою розпочинався фестиваль. І у самому місті мені теж дуже сподобалося.

- Як довго «живе» вистава «Кайдашева сім’я»?

- 2 роки. І кожного разу в театрі аншлаги. Люди купують квитки за місяць, щоб потрапити на виставу.

- Чим обумовлено використання не лише християнських, а і прадавніх православних мотивів на сцені?

- Якщо ви помітили, ми не прив’язувалися до якоїсь конкретної епохи. Ні в костюмах, ні в оформленні. Вистава, це шоу: стилізовані костюми, символічні узори і орнаменти на декораціях. Ми ішли від того прадавнього, що закладено в нас і нашому народі. Якщо ми забудемо наше коріння, то далі нам немає дороги. А наше коріння це як раз не християнство, а православ’я, яке почалося набагато раніше. А потім на нашому корінні вже почало пристосовуватися християнство.

- Чи можна вважати, що режисерським «надзавданням» було донести цю думку до глядачів за допомогою вистави?

- Моя задача, як режисера, донести сюжет і сказати виставою свої думки. Все починається від моделі маленької сім’ї. Якщо ми не будемо поважати один одного в сім’ї, а будемо зневажати і грішити, від цього всі проблеми. Цей негатив виростає і переноситься на країну та світ, створюючи негаразди і катастрофи. Потрібно починати зміни на краще з самого себе.

- Зламана ложка на сцені: випадково тріснула чи спеціально була підпиляна?

- Скажу чесно, це актори в процесі вистави самі використали подібну «фішку». А я цю гарну знахідку затвердив, і тепер ложка ламається кожного разу.

- Чи були при підготовці та сьогоднішньому показі вистави якісь курйозні моменти?

- Мотовило на сцені не вчасно поламалося. Воно мало ламатися трошки пізніше. Ми це обговорювали щойно, і з’ясували, що на вчорашньому показі «Шинелі» більярдний кий теж зламався не в потрібний час. Вимальовується тенденція: вчора кий, у нас сьогодні мотовило, завтра ще щось може зламатися. Є в цьому, мабуть, щось містичне. (сміється).

- І останнє запитання, чи задоволені Ви сьогоднішньою виставою?

- Є в мене свої питання. Але ж у режисера завжди будуть думки з приводу вдосконалення роботи. Тут глядачам вирішувати.

- Дуже Вам дякуємо, що знайшли час з нами поспілкуватися! Ми впевнені, що глядачам вистава сподобалася. Бажаємо Вам подальших творчих звершень і здобутків!









Текст і фото: Ольга Ільїна
Інтерв’ю проводили: Володимир Величко та Ольга Ільїна.


Источник: news.studclub.poltava.ua
Поделиться с новостью друзьями
Комментарии
От:
Проверка на человечность. Введите сегодняшнее число без ведущего нуля
Авторизация
Люди.StudClub
Имя:
Пароль:
Запомнить меня
Главная | Реклама на сайте | Контакты
Наши партнеры: