Новости ›› Полтава и область

Рок-гурт «РЕКОСТА»: «Музика для нас — це стан душі!»

21.03.2011 15:30 | просмотров: 3902
Сьогодні наш літопис про полтавські рок-гурти поповниться новою сторінкою. Тобто, ще одну історію розповім вам про гурт «Рекосту», вік якого ще досить короткий, але досягнення вже достатньо вагомі і дають привід для висвітлення.

Тож, року 2009-го у музичному просторі Полтави почав доносити до слухачів свій продукт новостворений гурт «Рекоста».





Музиканти гурту «Рекоста» — Велесвіт Река (вокал, гітара, Полтава), Віталій Підлісний (бас-гітара, місто Чигирин), Ksena RIKA (вокал, бек-вокал, Полтава) та Юрій Цуркан (барабани, місто Миргород) — своєрідна «збірна України», як вони самі себе жартома називають, грають україномовний hard-rock та hard&heavy-rock.

Чому обрали саме таку назву для свого колективу однодумців коментує вокаліст та гітарист «Рекости» Велесвіт Река: «Багато людей думають, що назва походить від мого прізвища. Але це трішечки не так. Чи трішки так (посміхається). Взагалі то рекоста — це древньослов’янське слово. Ректи — означає промовляти, тобто монолог чи промова. У нашому випадку можна ще додати і ричати (коли граємо більш «тяжкі» речі). Та ми пішли далі, розшифровуючи це слово, воно обросло у нас асоціаціями. Тож від мовлення ми дійшли до звуку, а пісня ж складається зі звуків та слів».






Тематика пісень гурту «Рекоста», як і музичний стиль сформувалися майже з перших годин існування. Адже музиканти, обравши стародавнє слово для назви свого колективу, не могли не співати саме про слов'янське минуле нашого народу. Тексти пісень, написані лідером гурту вокалістом Велесвітом Рекою, відображають філософію життя, а інколи від них віє містикою.

Не оминають текстові замальовки і сучасної політичної дійсності. Адже музиканти «Рекости» глибоко переконані, що без минулого немає майбутнього та неможливо жити у соціумі і бути вільним від нього. Своєю музичною творчістю «рекостівці» висвітлюють як внутрішньо-ємоційні переживання героїв сьогодення, так і актуальні гостро-соціальні питання.






То ж, закінчуючи свої роздуми та міркування з приводу
полтавського рок-гурту «Рекоста», пропоную перейти безпосередньо до розмови з музикантами.

— Ви обмовилися, що ваш гурт це невелика «збірна України». Як боретеся з відстанню і збираєтеся репетирувати?

— У нас барабанщик Юрій з Миргорода, бас-гітаріст Віталій з Чигирина, я і Ксена — з Полтави, — розповідає Велесвіт. — Для нас збори на репетиції — дуже болюче питання як у моральному, так і фінансовому плані.

— Ми репетируємо в основному перед концертами, — додає бас-гітарист Юрій. — А так — раз на місяць точно з’їжджаємося. Частіше виходить тільки тоді, коли є гроші, але коли їх немає — позичаємо (сміється). Бо тягне ж один до одного!





— Ми, зазвичай, плануємо наші репетиції, — розповідає далі Велесвіт. — Вже виробилася така тенденція —якщо цей раз репетируємо у Полтаві, то наступного — у Миргороді, чи то у Чигирині. Або ж там, де планується концерт. Якщо в нас не виходить зустрітися, то я записую пісню і «викидаю» в Інтернет. Потім кожний репетирує свою партію. А коли зустрічаємось — зігруємося, радимося, як краще. В цьому плані Інтернет дуже допомагає. Записую партію — відсилаю хлопцям. Вони потім ще й нарікають: то в мене гітара не звучить, то граю я погано, то взагалі пісня їм не годиться. Отак і починаєш все по-новому вигадувати.

— А якщо згадати, з чого все починалося, як про вас дізналися теперішні фанати?:)

— Офіційно гурт існує рік. До цього були тяжкі «породільні потуги», — розповідає далі Велесвіт. — То люди не ті попадалися (не підтримували ідеологію гурту), то ще щось. У 2009 році на «Квадраті Успіху» відбувся наш дебют. Представили свої пісні «Очима свідків» та «Швидкісний експрес». На каналі відбулося голосування — це й був початок нашої шаленої популярності (сміється). Люди почули гурт з екранів телевізорів, дізналися більше про нашу музику. Цей факт своєї біографії ми і вважаємо офіційним стартом нашого гурту на музичному просторі Полтави.






— Почали активно виступати на великій сцені після цього?

— Того ж року нас запросили на «Мазепу-фест» хедлайнерами. Ми виступали з трьома піснями. За час існування групи, грали також на різних площадках у Черкасах, Полтави. Нині збираємо пропозиції щодо виступів, на кращі будемо реагувати і відгукуватимемося.

— І куди вже запросили?

— Вже отримали запрошення з Луцька, Івано-Франківська, Львова. Але поки що змушені відмовлятися — ще не назбирали на годину сольного концерту, адже доопрацьовуємо пісні. Працюємо над концертною програмою, щоб виступати з сольниками. Плануємо поїхати по клубам в усіх областях України. Поки що часто виступаємо у збірних концертах із іншими гуртами.





— Скільки вже пісень назбирали?

— У нас в репертуарі вже є повноцінних дев’ять пісень. На концертах виконуємо шість із них. Взагалі то пісенного матеріалу в нас багато, не думайте, що так мало! Але деякі ще лежать «на поличці» — музику доробляємо. От і виходить, що такі вони у нас ще недоколихані…, — жартує Ксена.

— Я так зрозуміла, що в основному пісні пише Велесвіт. Чи проявляють інші учасники гурту ініціативу взяти участь у творчому процесі створення нового музичного матеріалу?

— Так, найчастіше я виступаю автор пісень, — говорить Велесвіт, — я пропоную музичну ідею, а потім вже разом її розвиваємо. Ми ж всі творчі люди! Віталій — наш бас-гітарист також часто ділиться з нами своїми музичними новаціями. Ми всі підказуємо один одному, шукаємо підходяще для нас звучання.

— Яке зараз звучання вам підходить?





— Плануємо зараз урізноманітнити звучання, — підключається до розмови Юрій (барабани). — Хочемо зробити його більш роковим. Поки що виступаємо з піснями у хард-хеві з домішками «металевого року»))) В основному стилістика вимальовувалася у такий собі мелодичний важкий рок.

— А що для вас взагалі музика: робота, хобі, заняття у вільний від роботи час…. Чи можливо щось інше….

— Музика для нас — це стан душі, — перебиває мене Велесвіт. — Поки що, це не приносить нам грошей, але сподіваємося, що в найближчому майбутньому музика задовольнятиме не тільки наш моральний, а й фінансовий стан. У всі віки було так — щоб творити, треба мати достаток. Гроші потрібні, щоб купити собі інструменти та вільний час для занять музикою. Ми плануємо, що мине невеликий проміжок часу — і музика стане нашим основним заняттям у житті.





Наша музика йде від душі, ми можемо займатися й чимось іншим, але вона все одно залишається у наших серцях.

http://vkontakte.ru/audio?id=-16728591



















Кристина Филиханова


Источник: news.studclub.poltava.ua
Поделиться с новостью друзьями
Комментарии
25.03.2011 09:14 Велесвіт -/РЕКОСТА/
Дякуємо Студклубу та особисто Кристині Філіхановій за вклад в популяризацію творчості рок-гурту РЕКОСТА! Бажаємо ТАЛАНУ і УДАЧІ, та плідної творчої праці на журналістському поприщі!

От:
Проверка на человечность. Введите сегодняшнее число без ведущего нуля
Авторизация
Люди.StudClub
Имя:
Пароль:
Запомнить меня
Главная | Реклама на сайте | Контакты
Наши партнеры: