Новости ›› Рекорды, интересности

Земляни побачать небесне явище, яке трапляється раз на тисячі років

04.06.2010 17:30 | просмотров: 2817
Найближчим часом всі люди на планеті можуть стати свідками рідкісної події, що відбувається раз на кілька тисяч років. За повідомленнями інсайдерів з обсерваторії Мауна Кеа на Гаваях, червоний гігант Бетельгейзе стрімко змінює форму. За останні 16 років зірка втратила круглу форму, стрімко стискаючись в полюсах, в той час як екватор зірки все ще утримується через відцентрову силу. Це явні ознаки того, що залишилося небагато часу до перетворення зірки в наднову.

Як буде виглядати ця рідкісна подія з Землі? Раптово в небі спалахне дуже яскрава зірка. "Дуже яскрава" - означає ступінь яскравості, порівняний з як мінімум повним місяцем, як максимум - повним сонцем. Триватиме подібне космічне шоу близько шести тижнів, що означає більше півтора місяців "білих ночей" в певних ділянках планети. Решта людей насолодяться двома-трьома додатковими годинами світлового дня і чудовим видовищем наднової зірки вночі.

Через два-три тижні після вибуху зірка почне згасати, а через кілька років - остаточно перетвориться для земного спостерігача в туманність типу Крабоподібної.

Ну а хвилі заряджених частинок після вибуху дійдуть до Землі через кілька століть, і жителі Землі одержать невелику (на 4-5 порядків менше летальної) дозу іонізуючого випромінювання. Але хвилюватися не варто в будь-якому випадку - як заявляють учені, загрози для Землі та її жителів немає. А ось подібна подія сама по собі є унікальною - останнє свідоцтво спостереження вибуху наднової на Землі датоване 1054 роком.



Источник: gazeta.ua
Поделиться с новостью друзьями
Комментарии
04.06.2010 17:55 Аноним
БаяН!!!

05.06.2010 05:30 Аноним
не рвите баян)

05.06.2010 09:22 Зина
Ну шо за бред??? Дебилы в политике, медицине, СМИ... Деградация, вот что мы видим... А тот, кто это писал в шклле учился? А знает что есть скорость света??? Дальше не стоит... Хотя именно это в стиле освиты западной Украины... Так держать, дауны! Главное, учите мову!

05.06.2010 09:32 Аноним
зіна -то мавпа із оповідей подеревянського. це сайт студклубу, а не наукової спілки. зась посягати на українське!

05.06.2010 11:11 Аноним
может подробнее расскажешь при чём туту скорость света??

05.06.2010 12:12 Furer
при том что аноним очень мего учений и что он хотел сказать хз) но суть такова что звезда уже стала над новой просто ми ето будем видеть только щас ибо звезда далеко и свет до нас доходит огого ... вот ток шо наш академик анонимний хотел сказать я так и не понял видать не понять мне его величия бугага

От:
Проверка на человечность. Введите сегодняшнее число без ведущего нуля
Авторизация
Люди.StudClub
Имя:
Пароль:
Запомнить меня
Главная | Реклама на сайте | Контакты
Наши партнеры: