Новости ›› Полтава и область

Студент факультету філології та журналістики Олександр Ярмак став героєм сюжету в передачі «Струни душ людських» на ТРК «Лтава»

23.03.2017 14:00 | просмотров: 1047
Олександр Ярмак ‒ студент 4 курсу факультету філології та журналістики, колишній член Малої академії наук учнівської молоді.

Він уже неодноразово яскраво представляв наш виш у різноманітних наукових та творчих конкурсах, щоразу здобуваючи призові місця. Так, цей талановитий хлопчина є лауреатом, переможцем та преміантом багатьох літературних конкурсів, поміж яких: конкурс Полтавської НСПУ «Собори душ своїх бережіть» (номінація «Поезія»), конкурс Полтавської НСПУ «Кращий відеопоетичний твір», Національний конкурс «Українська мова - мова єднання», Всеукраїнський студентський конкурс перекладу та багато інших. Юнак уже тричі отримував премію імені Гоголя (2013 рік, 2015 та 2017 рік), а в 2016 році виборов для рідного вишу перше місце у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт із української мови та літератури МОН України (секція ‒ «українська література», керівник ‒ к. ф. н., доцент кафедри української літератури В. А. Мелешко). Неодноразово друкувався в місцевій та всеукраїнській періодиці (журнал «Зарубіжна література в школах України», газета «Світ молоді», альманах «Рідний край»).

Нещодавно на телеканалі «Лтава» вийшов сюжет про Сашка в передачі «Струни душ людських», у якому студент ділиться з глядачем особистими фактами свого минулого та сучасного життя, секретами свого натхнення, роздумами про сутність творчості та поезії.




Вірші Олександра поєднують у собі м'якість та крицевість, філософічність та психологізм, тонкий ліризм та експресію й екзистенційний пафос, інтелектуалізм та чуттєвість. Вони дають поживу серцю та розуму, адже є химерним плетивом метафор та алюзій, які треба розшифровувати, отримуючи насолоду від декодування. «Завжди радий відкривати для себе світ і себе для світу!.. Давати імена речам у власному Мікрокосмі... Вірю ‒ творчість ніколи не залишає тих, кого обрала одного разу», ‒ так характеризує Сашко власне світобачення.

Кафедра української літератури вітає Олександра з виходом фільму, зичить успішної та плідної підготовки до Всеукраїнської олімпіади з української мови та літератури, до якої студент наразі готується під керівництвом к. ф. н., доцента кафедри української літератури В. А. Мелешко та к. ф. н., доцента кафедри української мови І. Г.Павлової. Бажаємо Олександру першого призового місця, а також натхнення, кохання, гарного настрою, реалізації всіх наукових, творчих та життєвих планів.




Читачам новин пропонуємо поезії Сашка, які автор люб'язно надав спеціально для нашого сайту:

І - вогонь

по тобі загорілося все
сліди на землі і кров кип'ятилась
по тобі голіруч вугілля розпечене
вибирав з голови
золу вигрібав - витрушував попіл
а потім
трясся як прокажений котрий
не вірить у зцілення

боже спасибі хоча б напівцілим
вийшов із цього вогню
я п'ю в порожнечі - порожній
я вже на новій дорозі
чи на роздоріжжі
у пошуку - правди - рятунку -
скоріше себе
і де ж його шукати
навспак повернути на згарище?..
без обличчя подохнути краще!..
я із себе здираю ім'я
імовірно мене вже немає
розпорошений на попелищі -
тільки тінь снує між людьми

гоне вітер нещадно свище
розвіваючи я і ми

я тікаю в безлюддя й безбожність
я не я - не шукайте мене
було всяко - і страшно й тривожно
ми згоріли - і ти минеш!..


ІІ - пожарище

всередині мене лишається пил і зола
я - поле скошене начисто пожарищем
на ньому обвуглені складені снопом тіла
і усі із моїм обличчям

вимолюю зливи і супокою
спалене вимити у перебуте
і коли складатиму зброю
у мені народиться будда

розпереза сто крил безликий
обійматиме світ - мій стан
наші сутності будуть злитими
і йому я обличчя дам

Источник: pnpu.edu.ua
Поделиться с новостью друзьями
Комментарии
От:
Проверка на человечность. Введите сегодняшнее число без ведущего нуля
Авторизация
Люди.StudClub
Имя:
Пароль:
Запомнить меня
Главная | Реклама на сайте | Контакты
Наши партнеры: