Новости ›› Полтава и область

У Полтаві презентували книгу «Ліхіє дев"яності: Станіславський феномен»

08.12.2016 10:00 | просмотров: 717
7 грудня до Полтави втретє приїхав письменник і журналіст Олег Криштопа з Івано-Франківська, аби презентувати свою книгу «Ліхіє дев’яності: Станіславський феномен». Зустріч з письменником відбулася в читальному залі №2 бібліотеки імені Михайла Жовтобрюха Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка.

Книга, за словами автора, відповідає жанру нон-фікшин (або ж художній репортаж), оскільки оперує фактами, але написана як художня література.

Загалом у ній автор репрезентує читачам 90-ті роки Івано-Франківська, зосереджується на описі побуту городян, знакових локаціях тих років. Книга сповнена й особистими враженнями та переживаннями письменника. Усе спрямоване на те, щоб якомога краще зобразити настрої та ситуації, притаманні останньому десятиліттю минулого століття.

Це – не єдине видання автора в жанрі нон-фікшн. Раніше Олег Криштопа писав романи.

– В один момент мені здалося, що нема чого вигадувати історії, коли їх безліч і так, які беруть за живе, – пояснює автор. Кожна вигадана історія не може бути такою яскравою, як справжня. Так з’явилася перша книжка «Україна: масштаб 1:1».




«Ліхіє дев’яності: Станіславський феномен», яка побачила світ у видавництві «Темпора», є намаганням повернутися у 90-ті роки, зануритися, розібратися з тим, що відбувалося, ніби, не так і давно, настільки змінилося з того часу місто, з’ясувати, що пішло не так і чому пішло не так.

Тому видання може бути цікавим не тільки тим, хто жив безпосередньо у цей історичний період, а й сучасникам.

Під час презентації письменник наголосив, що тільки зібравши серію таких книг, де будуть описані різні міста України у 90-х, можна буде побачити цілісну картину:

- Коли з’явиться уся серія «Ліхіє дев’яності», то можна буде відповісти на питання: ну що врешті-решт сталося такого в 90-х, чому ми пішли саме таким шляхом, а не іншим. Бо я думаю, що інший шлях існував. Можливо, навіть кращий.

Книга складається з реальних історій людей. Хоча автор і не відкидає – щось могли розказати не так, як було насправді.

– Бувають певні ілюзії пам’яті, хронологічні невідповідності, – пояснює Олег Криштопа. – Але я намагався через конкретні дати надати більшої достовірності тим подіям.




Письменник розповів, що написав книгу за два тижні:

– Я приїхав одного разу до Івано-Франківська і подумав, що за 4 дні назбираю матеріал. Поїхав удруге туди на 3 тижні. Тоді активно працював над підшивками, активно спілкувався з людьми. Допомагали діячі Станіславського феномену – Юрій Андрухович, Тарас Прохасько, Іван Вовк. Написав цю книжку за два тижні.

«Ліхіє дев’яності: Станіславський феномен» – не перша книга у серії.

Раніше видані «Ліхіє дев’яності: Кузня кадрів. Дніпропетровськ» Максима Беспалова, «Ліхіє дев'яності: Любов і ненависть в Ужгороді» Леся Белея, «Ліхіє дев'яності: Як не сумували Суми» Владислава Івченка.

На презентацію прийшли близько півсотні полтавців. Серед них і Олександр Коба. Хлопець познайомився з Олегом Криштопою на конкурсі самовидавців. У творчості автора його приваблює нестандартний погляд на речі:

– На мою думку, він один із дуже цікавих письменників України.

Найбільше мені подобається у його творчості те, що він намагається рухатися у протилежному напрямку від тих тенденцій, що є дуже заїждженими. А щоб сказати щось нове, то варто рухатися у тому напрямку, де цих історій ще немає.

Нагадаємо, що не так давно Олександр Коба та Катерина Гладка презентували полтавцям фільм «Дзеркала Станістава».

Источник: kolo.news
Поделиться с новостью друзьями
Комментарии
От:
Проверка на человечность. Введите сегодняшнее число без ведущего нуля
Авторизация
Люди.StudClub
Имя:
Пароль:
Запомнить меня
Главная | Реклама на сайте | Контакты
Наши партнеры: