Новости ›› Полтава и область

#Prostoboso вже у Полтаві!

27.09.2016 16:00 | просмотров: 940
Мандрівка «Вишиваним Шляхом» босоніж від Ужгорода до Харкова. Понад 2000 км пригод.

Уже понад 80 днів триває безпрецедентна боса пішохідна експедиція Україною, головними героями якої є Юрій Регліс та Іван Онисько – досвідчені мандрівники-відчайдухи. За 80 дні хлопці пройшли більше 1600 кілометрів через 9 областей без речей, грошей та взуття! Почали свою мандрівку 8 липня з Ужгорода, а 30 вересня, дістануться Полтави і розкажуть про свої враження на прес-конференції.

Ідея пройти пішки всю Україну народилася навесні цього року. Координатор проекту «Вишиваний Шлях» Катерина Ганус у квітні запросила Івана виступити спікером на заході про подорожі «Мандри по-українськи». Так Іван вперше дізнався про існування туристичного маршруту «Вишиваний Шлях», який створений для популяризації внутрішнього туризму в Україні.




Він пролягає через 10 областей, має довжину 2080 км.

Окрім великих міст (Львів, Житомир, Київ, Полтава), маршрут охоплює безліч живописних місцин та архітектурних пам’яток. Ідея «Вишиваного Шляху» дуже сподобалась мандрівнику з Тернопільщини, який вже відвідав 28 країн, а Україною подорожував не так багато. Спочатку він придумав пробігти у взутті від Ужгорода до Харкова без речей та без грошей. Але ідею довершив Юрко, запропонувавши не бігти, а йти і не взутим, а босим. Коли це обговорювали, Іван мандрував в Узбекистані, а Юрко в Хорватії. 4 липня хлопці зустрілися в Києві, поїхали до Юрка додому на Житомирщину вдягнути вишиванки і попрощатися зі взуттям, а #prostoboso розпочали 8 липня в Ужгороді.

Пройшовши більше половини Шляху, відчайдухи перебувають в захваті від України. Побачили велику кількість неймовірно красивих місць. Особливо виділяється екскурсія Йозефа Бартоша по замку Сент-Міколош на Закарпатті, дерев’яна церква в Дрогобичі, ландшафти на півночі Тернопільщини, Михайлівський собор у Житомирі, кобзарська майстерня українця американського походження Юрія Фединського в селі Крячківка на Полтавщині.




На питання про мету такої авантюрної пригоди, хлопці відповідають: «У нас обох є досвід мандрів в різних країнах світу, різним способом – автостопом, велосипедом. Але пішки досі не подорожували, тому вирішили спробувати. Це виклик для себе. Друга мета – розвинути туристичний маршрут «Вишиваний шлях», який проходить з Ужгорода до Харкова. По цьому маршруту, який можна знайти в інтернеті, наразі був лише тестовий велозаїзд. Ми будемо перші, хто має намір пройти його повністю і пішки. Ще одна ціль – спостерігати за собою. Як даємо собі раду з викликами? Це радше експеримент, ніж перемога над собою»

До багатомісячної подорожі Юрко та Іван особливо не готувалися. Завантажили в телефон маршрут «Вишиваний Шлях», зібрали необхідний мінімум речей: паспорти, телефони, камера і запасні батареї до неї, флешки, протигрибковий крем і зубну пасту зі щітками. Спочатку йти було важко – ноги довго звикали до навантаження, але зараз середня швидкість хлопців – 20-25 км на добу. А нещодавно встановили власний рекорд – 36 км на день! Це неабияке досягнення, враховуючи щоденне навантаження та принципове невикористання жодного з видів транспорту – ні автостоп, ні велосипед, ні автобус.




Про відсутність фінансових ресурсів і стабільного нічлігу мандрівники не переймаються. Кажуть, найбільша складність – йти босими. Два рази навіть потрапили до лікарні. Але не через проблеми зі здоров’ям. Там їм дали переночувати. «Було таке, що ноги напухали, надувались пухирі, в стопи залізали дротики та скло. Та зі всіма труднощами ми давали собі раду і кожен день впевнено наближаємося до Харкова», – говорять хлопці.

У питаннях ночівлі – розраховують на гостинність місцевих жителів. Ще жодного разу за майже 3 місяці дороги мандрівникам не доводилося ночувати просто неба. А ще вони ніколи не ночували двічі в одному і тому ж місці. «Навколо нас дуже багато хороших людей: ми ще ніколи не просили про їжу – постійно люди самі пригощають. Ідеалом гостинності були Іра та дядя Саша в першому селі на Київщині – Комарівці», – говорить Іван.




Цікаво, що мер Львова Андрій Садовий та мер Житомира Сергій Сухомлин долучались до проекту Prostoboso. Вони гуляли з хлопцями босоніж центральними вулицями міст і пригощали обідом в кафе.

Із мандрівниками траплялося вже безліч кумедних історій: «Коли виходили зі Львова, до нас прибилась собака. Ми назвали її Боса і от вона мандрує з нами вже більше двох місяців. Нещодавно подзвонив Валентин з Шепетівки, де ми ночували. Спитав, як у нас та Босої справи і сказав, що він перший в черзі за цуценятами від неї. Я сказав, що у Босої живіт не більшає і що вона до себе інших собак не підпускає. На що Валентин зауважив, що до Харкова ще далеко. Час є. Ну і дуже класно мати цуценя від собаки, яка пройшла від Львова до Харкова»

У Полтаві Юрко та Іван проведуть 3 дні, а вже 2-го жовтня вирушать далі за маршрутом. Планують закінчити подорож на свято Покрови, 14 жовтня. Далі вже мріють про нові подорожі. Наприклад, історичним «Соляним шляхом», яким за часів Київської Русі возили сіль чумаки.
Контактна інформація:




Посилання на офіційну сторінку «Вишиваного Шляху» у фейсбук: https://www.facebook.com/VyshyvaniyShlyakh/
Веб-сторінка «Вишиваного Шляху» http://ornamentway.com/

Довідково:

Іван Онисько. 27 років. Народився у селі Сущин на Тернопільщині. Вчився на факультеті іноземних мов у Чернівцях. Працював усним перекладачем-фрілансером німецької мови. Відвідав 28 країн на трьох континентах. Остання найбільш знакова подорож – без грошей автостопом до Китаю. Подорожує останні шість років. Не одружений.


Юрій Регліс. 29 років. Народився у селі Чижівка на Житомирщині. Закінчив Житомирський технологічний університет. Спеціальність – управління персоналом і економіка праці. Працював на заводі та в різних компаніях. Два роки до революції працював менеджером з управління персоналу. Далі була революція, де познайомився з Іваном. Після революції займався громадським проектом «Пошта Майдану». Восени 2015 року поїхав у Європу з 15 євро в кишені. Мандрував автостопом. Виїхав з Ужгорода і за 26 днів доїхав до океану. Потім ще певний час подорожував Європою. Не одружений.

Хлопці відкриті до спілкування, телефонуйте: 0966371962, 0633534916, 0977117149

Источник: np.pl.ua
Поделиться с новостью друзьями
Комментарии
От:
Проверка на человечность. Введите сегодняшнее число без ведущего нуля
Авторизация
Люди.StudClub
Имя:
Пароль:
Запомнить меня
Главная | Реклама на сайте | Контакты
Наши партнеры: