Новости ›› Полтава и область

У Полтаві відкрито меморіальну дошку Михайлові Грушевському

27.09.2016 14:00 | просмотров: 515
З нагоди відзначення 150-річчя від Дня народження Михайла Грушевського, у Полтаві на фасадній частині будівлі по вулиці Стрітенській, 37 відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки видатному історику.

Саме тут професор, відомий громадській і політичний діяч, голова Наукового Товариства імені Т.Шевченка у Львові (1897-1913), голова Центральної Ради Української Народної Республіки виступив із промовою на відкритті Українського клубу в Полтаві (клуб сприяв поширенню української літератури, проводив легальну просвітницьку діяльність).




Урочисто відкрили меморіальну дошку секретар Полтавської міської ради Оксана Деркач та заступник голови керівника апарату Обласної державної адміністрації Микола Білокінь.

– Сьогодні у Полтаві, без перебільшення, знакова подія, – зауважила Оксана Деркач. – Для історії України Михайло Грушевський – це епохальна постать, наш перший президент, науковець, історик. Надзвичайно важливо, що ми долучаємось до відзначення 150-річчя від Дня народження цієї видатної людини саме відкриттям меморіальної дошки. Все більшого і більшого значення набувають нині його слова щодо того, що суспільство має консолідуватися, братися разом за важку справу розбудови держави, працювати. «Є результат, коли є праця» – говорив Михайло Сергійович.




Виготовлення та встановлення меморіальної дошки М.Грушевському здійснене в рамках заходів Міської програми з охорони культурної спадщини та збереження історичного середовища міста Полтави на виконання рішення виконкому Полтавської міської ради від 21.10.2015 року №209 «Про встановлення меморіальної дошки Михайлу Сергійовичу Грушевському», відповідно до Указів Президента України від 09.02.2015 року №63/2015 «Про відзначення 150-річчя від дня народження Михайла Грушевського» та від 22.012016 року №17/2016 «Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років».

Автор проекту пам’ятної дошки М. Грушевському член Національної спілки художників України, автор чисельних пам'ятників та пам'ятних знаків на Полтавщині (Полтава, Миргород, Горішні Плавні, Глобине тощо) Дмитро Коршунов.

Источник: rada-poltava.gov.ua
Поделиться с новостью друзьями
Комментарии
От:
Проверка на человечность. Введите сегодняшнее число без ведущего нуля
Авторизация
Люди.StudClub
Имя:
Пароль:
Запомнить меня
Главная | Реклама на сайте | Контакты
Наши партнеры: