Новости ›› Полтава и область

Метро до Кибинець: у селі на Миргородщині проведуть фестиваль пам"яті розстріляного поета-земляка

27.07.2016 10:00 | просмотров: 670
6 серпня у селі Кибинці Миргородського району пройде фестиваль «Метро до Кибинець». Як зазначають організатори, це буде локальний захід, що об’єднає зусилля місцевих жителів села з відомими українським митцями.

«Метро до Кибинець» — це культурний проект, що базується у селі Кибинці Миргородського району. Тут народився і виріс поет-футурист Михайль Семенко, якого розстріляли у 1937 році.

Фестиваль триватиме цілий день до пізнього вечора.

— Спочатку ми вирішили відсвяткувати День Михайля Семенка, і для цього найкращим місцем була його батьківщина — власне, те село, де він народився, — розповіла про мотиваційну складову проекту співкуратор Любов Якимчук.

В рамках «Метро до Кибинець» до мешканців села привозили листівки з віршами Семенка, організували лекцію документаліста Юрія Макарова про Тараса Шевченка, лекцію режисера і ведучого, учасника АТО Євгена Степаненка та презентацію книги Ірини Цілик «Таке цікаве життя», зустріч з ведучим-кулінаром Костянтином Грубичем.




Кибинчани разом з організаторами проекту читали вірш Семенка «Підземка» для відеопроекту «Люди читають».

Тепер організатори наважилися зробити фестиваль, адже село має видатне культурне минуле: у Кибинцях знаходився маєток Дмитра Трощинського, який заснував бібліотеку і театр на ставку, де грав Микола Гоголь.

— Перший фестиваль буде локальним, більше розрахованим на місцевих мешканців. У його програмі буде презентація літературно-туристичного маршруту «Слідами Михайла Семенка по Кибинцях». Цю частину нашого фестивалю реалізуємо спільно із Полтавською філією Національної спілки письменників України. Плануємо майстер-клас для дітей від дизайнера проекту Юрія Барабаша, а також поетичні читання в гамаках, — розповіла співкуратор фестивалю Галина Танай.

Також очікується показ сучасних українських короткометражок та відеопоезії міжнародного фестивалю «CYCLOP».

У рамках запланованих заходів організатори вирішили відродити історичний театр у сучасності, і на разі відбуваються репетиції мультимедійної вистави під назвою «Як повстав світ і загинув Михайль Семенко». Режисер вистави, яку покажуть у рамках фестивалю, — Євген Степаненко, який уже був лектором у Кибинцях. Місцеві мешканці гратимуть разом із відомим акторами, а діти візьмуть участь у створенні декорацій.

— Надзвичайно потрібно і важливо залучати людей до того, щоб вони були співавторами будь-якого проекту, тому що просто привезти і запропонувати людям готовий продукт — це дуже важко, не знаючи їхніх потреб, — зазначила Галина Танай.

Танай також наголосила на розвитку публічного простору у Кибинцях:

— Ми маємо кошти на розвиток у тому числі публічного простору в Кибинцях, і він може стати важливою туристичною родзинкою у майбутньому.

Організатори фестивалю планують створити альтанку біля Палацу культури у Кибинцях, стилізовану під футуризм — як данина Михайлю Семенку. Альтанка стане майданчиком для проведення різних культурних подій.

Роман ПОВЗИК, незалежне мистецьке об’єднання «Magnum Opus»

Источник: poltava.to
Поделиться с новостью друзьями
Комментарии
От:
Проверка на человечность. Введите сегодняшнее число без ведущего нуля
Авторизация
Люди.StudClub
Имя:
Пароль:
Запомнить меня
Главная | Реклама на сайте | Контакты
Наши партнеры: