Новости ›› Полтава и область

Веслування по-українськи: як Марія Кічасова опинилася за бортом Олімпіади

22.07.2016 13:00 | просмотров: 528
Ім’я полтавської веслувальниці Марії Кічасової завжди фігурувало в контексті досягнень українського веслування на байдарках і каное.

Марія здобула чимало медалей для Полтавщини і України у байдарці-четвірці і довгий час розглядалася як потенційна учасниця Олімпійських Ігор у Ріо-де-Жанейро. Квартети з участю Кічасової показували гарні результати на змаганнях і все йшло до того, що Полтавщина матиме ще одну представницю у Ріо. Та пізніше почали відбуватися дивні речі. Спочатку прізвище Кічасова перемістилося до списку «запасних» спортсменів олімпійської збірної, а пізніше і взагалі зникло з переліку осіб, які братимуть участь в Олімпіаді. Це при тому, що Марія виборола олімпійську ліцензію. Що може змусити молоду спортсменку з ліцензією у гарній формі і без травм не поїхати на Олімпіаду? Варто зазначити, що олімпійські ліцензії для байдарочників не є іменними, тобто не закріпляються за конкретними спортсменами. Якщо Україна, приміром, здобула п’ять ліцензій, на Олімпіаду можуть поїхати будь-які п’ять спортсменів і це не обов’язково ті, хто боровся за цю путівку. Зрештою так сталося і з Марією. Сьогодні наша спортсменка розповіла «Полтавщині Спорт», яким чином вона опинилася поза Олімпійськими Іграми.

Конфлікти тренерів

— Маріє, ти вже готувалася до поїздки у Ріо аж раптом щось пішло не так. Де ця поворотна точка?

— На чемпіонаті світу в Мілані ми разом з Марією Повх, Анастасією Тодоровою та Інною Грищун вибороли олімпійську ліцензію для байдарки-четвірки. Після цього в нас закінчився сезон і всі поїхали відпочивати. Команда у листопаді з’їхалася на перші збори. Аж раптом в листопаді виявилося, що одна з дівчат Марія Повх забажала тренуватися окремо. Таким чином ми залишилися втрьох і з нами тренувалася ще одна байдарочниця, яка не брала участі у битві за ліцензію. Марія Повх пішла до іншого наставника, свого чоловіка. Так почалися конфлікти між нашим тренером, тренером Марії і старшим тренером збірної України Олексієм Мотовим. На мою думку саме це й призвело до таких наслідків.

— Розкажи детальніше, що за конфлікт і в чому його причина?

— У нас з Мотовим взагалі затяжне протистояння. Нашу команду довгий час тренував Олексій Іванович Семикін. Він можна сказати взяв нас «сирими» і привів до олімпійської ліцензії. Він підготував детальний план підготовки до Олімпіади, де розписав графік зборів, тренувань і т. д. Мотов ніколи не враховував цих планів, приймаючи всі рішення самовільно. Кого везти на збори, кого не везти вирішував саме він і жодної аргументації цих рішень окрім «я так сказав» ніколи не було. Дійшло до того, що наша команда просто не поїхала на другий турецький збір. І це під час підготовки до Олімпіади.

— А чому власне не поїхали?

— Мотов не включив до списку Олексія Івановича Семикіна, а прямувати на збір без тренера ми відмовилися. Мотов ніколи не поважав спортсменів і тренерів. Ми і не тільки ми багато разів писали листи до Міністерства з проханням прибрати його з поста збірної. До нас ніколи не прислухалися.

— Ти кажеш, що Мотов вставляв палиці в колеса Семикіну. Можливо мав місце якийсь особистий конфлікт?

— Олексій Семикін завжди ставив на перший план результат. Що ставив Мотов — сказати важко. Розкажу вам одну історію. Коли ми поїхали на перший збір до Туреччини, нас — трьох дівчат — поселили у двомісний номер і поставили розкладушку. Збір тривав 25 днів. Крім того, що ми мали якось поміщатися в тому номері, ще треба було кудись дівати речі, які ми привезли. При цьому у нас «мокрий» спорт — постійно треба прати речі і десь їх розвішувати. Коротше, ми висловили свої претензії, і нас таки переселили в номер з трьома спальними місцями. При цьому, ми жили там за 105 євро з людини. Ціна не відповідала якості. Хоча якщо зайти на сайт готелю де ми проживали, то там можна побачити, що справжня ціна за подібний номер становила лише 65 євро. Коротше, ми почали гостро ставити питання коштів і умов. Від імені дівчат спілкувався Олексій Іванович. Можливо саме тому він і його підопічні впали в немилість до Мотова. Ця історія — лише маленький приклад.

— Ти говорила, що ви зверталися у міністерство, з проханням прибрати Мотова. Що з цього вийшло?

— Нас вперто не чули. Одного разу взагалі лист зі скаргами спортсменів, помандрувавши кабінетами чиновників, прийшов на розгляд самому Мотову.

— Що було після того, чк ви відмовилися їхати на збори?

— Нас просто замінили більш слабкими спортсменками, які навіть не боролися за Олімпіаду. Найбільш образливо те, що чим більше олімпійських ліцензій завойовує вид спорту, тим більше коштів виділяється на підготовку спортсменів. Тож виходить, що заробляли гроші на підготовку одні, а на збори їдуть інші.

«Гоцул в грубій формі пояснив, що ми — ніхто»

— З конфліктами все більш менш ясно, але ж яким чином змінювався список учасників Олімпіади?

— Ми поїхали на турнір пам’яті Юлії Рябчинської де була «заруба» між двійками Семикіна і тренера Марії Повх. Чия двійка показала б кращий результат, той тренер і мав формувати олімпійську четвірку. Якби виграла двійка Повх, так би і сталося, але на воді знову кращими були ми. Таким чином Олексію Семикіну просто забороняли самостійно примати рішення і формувати склад, хоча згідно штатного розкладу це його обов’язок.

— Не розумію, як можна заборонити тренеру виконувати свій обов’язок?

— Дуже просто. Ми приїжджаємо на якісь змагання, а наш тім-лідер Мотов просто бере і записує в документах інших дівчат. Хоча одного разу тренерові таки вдалося відстояти ініціативу. Олексій Іванович запропонував спробувати ще один варіант четвірки, де не було Марії Повх (Кічасова пливла з Анастасією Тодоровою, Інною Грищун та Світланою Ахадовою). Тоді ми пройшли з чудовим часом 1:32 хвилини. Але це ніхто не врахував, хоча це кращий час в Україні. Семикін, опираючись на цей результат, запропонував готувати до Олімпіади саме наш квартет. Йому пообіцяли узаконити статус запасних веслувальниць і таким чином начебто досягли компромісу. Ми поїхали на збір до Обухова і тренувалися таким складом. Марія Повх до нас так і не приєдналася.

— Ти кажеш «начебто» значть до компромісу сторони так і не дійшли?

— Не дійшли. Знову втрутився Олексій Мотов. До нього звернулася Федерація каное України в особі Сергія Чернишова з проханням розглядати такий склад четвірки як основний і мене в якості загребної. Дівчата разом з Семикіним оббивали пороги Міністерства і просили зробити наш «квартет» основним. У відповідь заступник міністра Ігор Гоцул в грубій формі, не цураючись брудних слів, розповів тренеру, що ми ніхто, а він взагалі не має права відкривати рот. Все це було в присутності спортсменок. Олексій Іванович просто «психонув» і пішов з тих зборів.

— Як же вирішували цю проблему?

— Нам запропонували провести контрольні запливи в одиночках. Ми відмовилися, адже одиночна робота і команда це зовсім різні речі і такий контроль не міг бути коректним. Від нас була пропозиція провести контроль в четвірках, але ми отримали відмову. Натомість нам пропонували взагалі кинути жереб. Сміх та й годі.

— До олімпійського комітету зверталися?

— Так. Там нам взагалі сказали, що у нашому спорті не передбачено запасних спортсменів і у Ріо поїде лише затверджена основна четвірка. Щоправда згодом виявилося, що запасні все-таки передбачені, при чому аж дві. Свого прізвища я там не побачила. Хоча до цього я була в списку.





«За Україну все-одно вболіватиму»

— Маріє, поділися своїми очікуваннями від майбутньої Олімпіади?

— Я бажаю успіху всім нашим спортсменам, як одиночникам, так і екіпажам. Шкода звісно, що у разі медалей всі забудуть про Семикіна, і дякуватимуть Мотову, який більше заважав ніж допомагав, але це не зробить нагороду менш заслуженою.

— А за байдарку-четвірку вболіватимеш?

— Не знаю, як сказати (сміється). Звісно, я в будь-якому разі вболіватиму за Україну. Але наскільки я знаю, зараз дівчата не тренуються цілим квартетом. Марія Повх готується до змагань окремо. Тому мені важко повірити у позитивний результат.

Зараз Марія Кічасова перебуває в Обухові де готується до командного чемпіонату України, який у серпні відбудеться в Полтаві.



Источник: sport.pl.ua
Поделиться с новостью друзьями
Комментарии
От:
Проверка на человечность. Введите сегодняшнее число без ведущего нуля
Авторизация
Люди.StudClub
Имя:
Пароль:
Запомнить меня
Главная | Реклама на сайте | Контакты
Наши партнеры: