Новости ›› Полтава и область

6 корупційних порушень у Полтавській області зафіксували за місяць представники руху «Під контролем»

01.07.2016 15:00 | просмотров: 636
«Під контролем» закликають позбавляти мандату депутатів-корупціонерів. 24 червня відбувся брифінг представників всеукраїнського руху проти політичної корупції «Під контролем». По всій Україні вивчено близько 100 випадків зловживань у місцевих радах, серед яких декілька і в Полтавській області. Представники руху закликають політичні партії позбавляти мандату депутатів, які причетні до політичної корупції.

Рух «Під контролем» виник 12 травня 2016 року. Його головне завдання — систематизація та виявлення ознак корупції в діяльності місцевих депутатів, мерів міст та посадових осіб державних органів влади. За час існування руху до нього приєдналося понад 70 громадських організацій. У Полтавській та Черкаській області він представлений Інститутом аналітики та адвокації. Фігурантів політичної корупції визначають на основі п’яти критеріїв: прозорість та підзвітність, відкритість, наявність корупційних ризиків у роботі місцевої ради, політична корупція та конфлікт інтересів. На основі цих критеріїв також невдовзі з'явиться Індекс політичної корупції в органах місцевого самоврядування України.

У полі зору всеукраїнського руху «Під контролем» знаходиться близько 330 рад — міських, обласних та районних. За 1 місяць представники ініціативи виявили близько 100 випадків, які містять ймовірні ознаки політичної корупції. А це означає, що майже у кожній третій раді є посадовці, яких помітили у корупційних правопорушеннях.




— Корупція на регіональному рівні не має партійного забарвлення і притаманна усім політичним партіям в Україні, — переконаний Юрій Ромашко, представник руху «Під контролем» у Полтаві. — Ми стаємо свідками того, як місцеві політики готові поступитися власними ідеологічними переконаннями та партійними інтересами заради особистих інтересів, які часто містять ознаки корупції. Полтавщина, на жаль, не виняток. Лише за один місяць нашої діяльності зафіксовано 6 корупційних правопорушень представників абсолютно різних політичних сил. Саме тому партії повинні позбавляти мандату депутатів, помічених у корупції, — вважає Юрій Ромашко. Він навів у приклад декілька показових кейсів, «героями» яких виступають члени місцевих рад з усієї Полтавської області, зокрема з Полтави, Кременчука, Карлівки, Великобагачанського району.




Експерти вимагатимуть від політичних партій відкликати депутатів, які порушують закон. Зібрану інформацію також направлятимуть до правоохоронних органів (зокрема, до Національного агентства з питань запобігання корупції) для реагування. Окрім цього, представники руху зараз працюють над ще одним продуктом.

— Ми вивчаємо декларації депутатів міської та обласної ради, а також посадових осіб виконавчих комітетів, — розповів інший представник руху Олександр Ткаченко. — У результаті аналізу сформуємо рейтинги «найбагатших», «найквартирніших», «найземельніших» та ще багато інших «най» серед полтавських та черкаських депутатів та посадових осіб, — додав Олександр Ткаченко.




У ході брифінгу також повідомили, що у липні у м. Київ відбудеться форум «Під контролем», темою якого буде саме політична корупція в органах місцевого самоврядування України. У форумі візьмуть участь громадські активісти, представники політичних партій, журналістська спільнота. Представники руху закликають громадські організації та пресу приєднуватися та боротися проти політичної корупції разом.

Юлія Козіна
Поделиться с новостью друзьями
Комментарии
От:
Проверка на человечность. Введите сегодняшнее число без ведущего нуля
Авторизация
Люди.StudClub
Имя:
Пароль:
Запомнить меня
Главная | Реклама на сайте | Контакты
Наши партнеры: