Новости ›› Полтава и область

Раритетні авто та позашляховики. Рух «Під контролем» вивчив декларації полтавських посадовців

01.07.2016 13:00 | просмотров: 554
У червні представники руху проти політичної корупції «Під контролем» проаналізували декларації перших посадових осіб Полтави та області. На їх основі вийшло скласти замість одного рейтингу — два. Справа у тому, що аналітики відзначили цікаву ситуацію: з урахуванням декларацій членів родин інколи доходи посадовців зростають на значні суми.

Полтава — місто контрастів
Найбільше у 2015 році задекларувала секретар міськради Оксана Деркач — понад 450 тисяч грн. Більше половини цієї суми представниця «Рідного міста» отримала від відчуження рухомого та нерухомого майна — 280 тисяч грн. Окрім того, вона отримувала заробітну плату (понад 180 тисяч грн), а також допомогу по безробіттю (1778 грн) Тобто щомісяця дохід Оксани Антонівни в гривнях сягав в середньому 16,5 тисяч грн. Також секретар міськради задекларувала квартиру площею 66 м2.

Тим часом вдруге обраний міський голова Полтави Олександр Мамай заробив за 2015 майже вдвічі менше: «лише» 244,5 тисячі грн, при чому все — із зарплатні. У мера немає квартир, будинків і будь-якого іншого житла, крім місткої вантажівки. Зате є у представника «Совісті України» нещодавно придбана раритетна «Волга» 1963 року.

Третє місце у рейтингу «найбагатших» із доходом у 214 тисяч грн. посів Олексій Чепурко — не так давно призначений заступник міського голови з питань ЖКГ, який входить до політичної партії «Рідне місто». При цьому заробітна плата Чепурка складає одну третю — 65 тисяч. Заступник мера має у користуванні «Lexus» 2013 року, скромну квартиру на 48 м2 і земельну ділянку трохи більше 1000 м2. Проте Олексій Григоровичмає частку у статутному капіталіневказаної організації у розмірі понад 1,7 млн. гривень.




А от Сергій Сінельнік, начальник управління ЖКГ,крім своїх статків, задекларував доходи членів родини. Сам начальник управління заробив за 2015 рік понад 160 тисяч гривень. Більшість, знову-таки, — зарплатня.Також є дохід із депозитів та матеріальна допомога. Разом з родиною Сінельнік володіє квартирою на 75 м2, трохи меншим житловим будинком і двома ділянками площею 4100 м2.

Представниця «Совісті України» і керуюча справами виконкому Наталія Сук задекларувала 94 тисячі грн, і все — зарплатня. Зі звіту видно, що заступниця міського голови не мала власного житла і не винаймала його в оренду, як і її родина. Однак, у Наталії Олександрівни є машина марки ВАЗ 2009 року випуску.

Сім’я Володимира Годні, виходячи з його декларації, заробила за 2015 рік 164 тисячі гривень. На членів родини записані дві квартири загальною площею 116 м2, а сам начальник управління капітального будівництва водить «форд» 2007 року.




Замикає сімку«найбагатших» посадовців Полтави Михайло Шевченко, перший заступник Полтавського міського голови. Його декларацію визнали найцікавішою з усіх. По-перше, Михайло Володимирович задекларував лише 19,5 тисяч гривень власного доходу, із яких 15 тисяч — зарплатня. По-друге, його родина встановила дохідний рекорд: понад 7,7 млн. гривень. Серед дорослих членів його родини — лише дружина. При цьому задекларовали лише 6,5 тисяч зарплатні родичів, а решта — дивіденди або відсотки. Шевченко їздить на «Chevrolet» 2007 року, дружина — на «VolkswagenTouareg», живуть вони у квартирі на 115 м2. Разом у них на банківських рахунках знаходиться понад 69 млн. гривень, при цьому у 2015 році перший заступник мера доклав майже 3 мільйони — у 141 раз більше, ніж задекларував власного доходу.

Картинка 1: «Під контролем»
Полтавська облрада: рай автомобіліста
Олександр Біленький, голова Полтавської облради, за 2015 рік заробив небагато — 35 тис. гривень. Та й пропрацював на своїй посаді минулого року менше місяця. Усі свої статки, вочевидь, представник БПП тримає у цінних паперах: їх у голови облради є на суму 1,4 млн гривень. Тим часом його родина заробила 1,2 млн гривень — і винятково з продажу майна. Біленький має частку 825 тис. гривень у статутному капіталіневказаної організації і у 2015 році встиг погасити кредит на 250 тисяч.

Перший заступник Полтавської обласної ради Євгеній Холод має типові для посадовця статки. Однак у Євгенія Миколайовича та його родини нема жодної квартири чи будинку. Зате є два авта: «MercedesBenz» 2010 року та «Hyundai» 2011. За минулий рік Холод заробив майже 188 тисяч грн. Того ж року він зробив внесок у статутний капітал на 155 тисяч грн.

«Найбагатшим» серед депутатів облради з великим відривом виявився голова комісії з ЖКГ Ігор Сірик. Цей депутат отримав дохід у 6 млн. гривень. Зазначимо, що декларацію він подавав як директор ТОВ «НовосДевелопмент». Зарплатня складала лише 29 тисяч від усієї суми.

Решта — дарунки (207 тисяч) та дивіденди (1 млн). Показово, що Ігор Сірик отримав 4,6 млн. гривень від відчуження корпоративних прав — і придбав цінних паперів рівно на таку ж суму. Його родина володіє будинком площею майже 600 м2 та кількома тисячами кв. метрів землі.

Сам Сірик водить «ToyotaLandCruiser» та плаває на човні «Бріг», а родина володіє трьома автами: «Lexus», «DeawooNexia»та«ToyotaCamry».

Титул «найбільш заощадливого» серед полтавських чиновників здобув Руслан Богдан, депутат від ВО «Батьківщина». У 2015 році він поклав на банківські рахунки 204 млн. гривень.Це при тому, що рік минулого року він анічого не заробив, зате продав майна на 1,6 млн. гривень.

Попри це, у Богдана залишилася найбільша в облраді кількість нерухомості на одну сім’ю — ще три ділянки загальною площею 5 га, 2 будинки, квартира і гараж для п’ятьох машин його родини. Одну з них «MercedesBenz» він купив якраз минулого року за 850 тисяч грн.

Голова фракції «Рідне місто» Олександр Удовіченко за 2015 рік задекларував лише зарплатню — 206 тис. гривень. Дружина — удвічі менше, 102 тисячі. Родина володіє трьом ділянками землі площею 1600 м2, будинком, двома квартирами і дачею. У колишнього губернатора нема власного авто, зате його має дружина Удовіченка — «Lexus» 2009 року випуску.

Тим часом голова фракції «Опозиційний блок» і відомий у Кременчуці політик Олег Сазонов задекларував 1,4 млн. гривень, переважно від підприємницької діяльності. Родина кременчучця володіє 5-ма земельними ділянками на 9 тис м2, 2-ма будинками та квартирою. У головного опозиційника області є «LandRover»та«ToyotaLandCruiser», 2 вантажівки, 2 крани, 2 човна та власний автобус. А на трьох інших членів родини — ще одна «ToyotaLandCruiser».

Полтавська ОДА — лідери з кількості житлової площі
З великим відривом титул «найбагатшого» в Полтавській ОДА здобув Андрій Пісоцькийіз результатом 1,9 млн. гривень. При цьому зарплатня у заступника голови облдержадміністрації — лише 73 тисячі, в основному прибутки були від продажу майна — 1,8 млн. грн. Сім’я Пісоцьких володіє 2-ма квартирами та будинком, а їздять — на авто марки «Lexus» 2012 року випуску. Свої доходи Андрій Анатолійович не поспішає нести в банк: на рахунку у нього лише 75 тисяч грн.

Голова ОДА Валерій Головко за 2015 рік отримав 916 тисяч доходів. За цим показником він далеко попереду голів міської та обласної рад. З цих коштів більшість — відсотки від депозиту, продаж майна та пенсія. У родини Головків — земельна ділянка на 2 тис м2, дві квартири і дача. Крім цього, у Валерія Анатолійовича 2 авто: «LandRover» 2014та «Peugeot» 2013 років. Останню він купив у 2015 році всього за 150 тисяч гривень. Також у губернатора є причіп і несправний гідроцикл. У дружини Світлани також два авта: «ВАЗ» та «LandRover». Доповнює автопарк Головків старий автобус фірми «Setra» 1996 року випуску. Губернатор заощаджує в банку понад 7 мільйонів грн., тоді як його дружина у цінних паперах — 283 тис. гривень.

Заступник голови ОДА з питань ЖКГ Олег Пругло порівняно зі своїми колегами отримав небагато доходів: 188 тисяч гривень у формі зарплатні та пенсії. Родина Пруглів володіє 3-ма земельними ділянками загальною площею 2,6 тисячі м2, 3-ма квартирами і гаражем площею 30 м2, де Олег Євгенович вміщає вісім легкових авто та причіп. Мабуть, перлиною його автопарку можна назвати три раритетні авта, серед яких «Москвич» 1953 року.

Задекларовані доходи начальника управління ЖКГ Едуарда Реви можна назвати типовими для посадовця його рангу — 73 тисячі грн. Утім, він також володіє земельною ділянкою площею 780 м2, могутнім позашляховиком «MitsubishiL200», човном «Крим-М» та причіпом.

Звання «найскромнішого» в ОДА заслужив начальник управління містобудування та архітектури Олександр Панков. У 2015 році він заробив 61,5 тисячі грн. і задекларував 1 квартиру. На рахунках в «Ощадбанку» Панков зберігає трохи більше 1 тисячі грн.

Картинка 2: «Маніфест»
Учасники всеукраїнського руху «Під контролем» відзначають, що далеко не всі декларації є у відкритому доступі на веб-сайтах органів влади. Зазвичай там розміщують звітність керівництва. Аби отримати декларації депутатів місцевих рад,потрібно відправляти запити на доступ до публічної інформації. Обласна влада у цьому питанні швидко реагувала.

На щастя, невдовзі запрацює електронна форма декларації, затверджена Національним агентством з питань запобігання корупції (НАЗК). Ця технологія дозволить уникнути непорозумінь із деклараціями і виведе відносини влади та суспільства на новий етап. Згодом це може перерости в збільшення довіри до політиків.

Рух «Під контролем»
Поделиться с новостью друзьями
Комментарии
От:
Проверка на человечность. Введите сегодняшнее число без ведущего нуля
Авторизация
Люди.StudClub
Имя:
Пароль:
Запомнить меня
Главная | Реклама на сайте | Контакты
Наши партнеры: