Новости ›› Полтава и область

На Полтавщині реалізують програму швейцарсько-українського освітнього проекту

22.06.2016 17:00 | просмотров: 564
22 червня у ПОІППО ім. М.В. Остроградського розпочалася підготовка тренерів для керівників шкіл та учителів Полтавської області. Під час відкриття заходу до учасників семінару-тренінгу звернулися: Олена Харченко, директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації. Віталій Зелюк, ректор Полтавського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти ім. М.В.Остроградського та Наталія Клокар, професор кафедри державної служби та менеджменту освіти ДВНЗ “Університет менеджменту освіти” НАПН України, головний експерт швейцарсько-українського проекту DOCCU з компонентів “Учителі” та “Керівники шкіл”.

Це проект Ради Європи, який вже реалізується у багатьох країнах Східної Європи, країнах колишнього СРСР і у країнах Азії (наприклад Монголія, Туреччина та інші).

В Україні фінансування здійснюється виключно за податки громадян Швейцарії. На сьогодні мова йде про повне фінансування до 2018 року включно. Тобто проблем із грошовим забезпеченням немає, і той випадок, що не буде коштів, виключений. Міністерство освіти і науки України схвалило цей проект, тобто маємо його підтримку на високому державному рівні. Головним координатором проекту в Україні є професор Наталія Протасова.

На сьогодні маємо рішення Швейцарської Конфедерації про реалізацію проекту на території шести областей України. Це Полтавська, Дніпропетровська, Херсонська, Івано-Франківська, Луганська і Львівська області. Далі проект буде продовжуватися і пошириться на всі регіони.

Наталія Клокар, головний експерт швейцарсько-українського проекту DOCCU, провела презентацію, де пояснила основні завдання проекту, його мету, та етапи реалізації.

Вона розповіла: “… що головною метою є поширення освіти серед українського суспільства, виховання свідомих громадян на всіх освітніх рівнях — і директорів шкіл, і вчителів, і учнів.

Важливо здолати те, що сьогодні гальмує освітню систему, та загалом сформувати нову генерацію українців”.

– Звичайно, ми маємо багато планів. Сподіваємося спробувати перевернути свідомість громадськості аж до верхніх щаблів влади. Це майже неможливо, і ми це розуміємо, але ж комусь варто це робити, – додала Наталія Клокар.

Після вступної частини відбулися два тренінги — один для вчителів, інший — для директорів шкіл, із якими працювали спеціально підготовлені спеціалісти.

Підготовка спеціалістів — за каскадною моделлю. Спочатку професори Цюрихського педагогічного університету працювали з українськими експертами, готували з них майстер-тренерів. Очолював швейцарську команду Рольф Голуб, головний експерт проекту в РЄ, який власне і керує ним. Потім ці люди готували тренерів, які, у свою чергу, тепер мають передавати знання вчителям, директорам.

І вже завдання педагогів – донести якнайкраще ці ідеї у своїх школах. Реалізувати через різні уроки, заходи. Тут не стільки важливим є компонент знання, а більше формування особистості вчителя, який здатен утвердити демократичні стосунки на уроці, повагу до учнів, право на висловлення власної точки зору, її відстоювання, право голосу.

Загалом задача директорів і вчителів – відійти від авторитарного стилю керівництва у школі. Також важливо, щоб батьки брали участь у шкільному житті своїх дітей. Тобто не лише, як сьогодні звикли, тільки здавати гроші на ремонт під час батьківських зборів, а й справді разом вирішували важливі питання.

Найголовніша мета проекту в тому, щоб сформувати нового громадянина України. Створити громадянина освіченого, патріота і, найголовніше, — активного, якому не байдуже. Проект має дуже благородну місію, тому на нього покладено багато сподівань. Формування громадянського суспільства України є сьогодні головним питанням.

На запитання, як оцінює ефективність цього проекту особисто, Наталія Клокар відповіла:

– Високо оцінюю. Програма є ефективною і матиме позитивний результат, оскільки йде через освіту і націлена на те, щоб дійти до кожного учня української школи. Із не байдужого до своєї школи учня ми хочемо виховати у майбутньому дорослого громадянина, який був би не байдужим і до своєї держави. За таких умов матимемо країну, у якій дійсно будуть забезпечені права людини та існуватиме демократичне суспільство.

Важливо те, що проектом керує Швейцарія — одна з найдемократичніших, на мою думку, країн у світі. У них справжня демократія не лише на словах, а на ділі. Швейцарія у цьому сенсі має бути взірцем для всього світу.

Источник: np.pl.ua
Поделиться с новостью друзьями
Комментарии
От:
Проверка на человечность. Введите сегодняшнее число без ведущего нуля
Авторизация
Люди.StudClub
Имя:
Пароль:
Запомнить меня
Главная | Реклама на сайте | Контакты
Наши партнеры: