Новости ›› Полтава и область

«Poltava ART TERritory». Останні дні до відкриття

04.04.2016 16:00 | просмотров: 1276
Незабаром у Полтаві розпочне свою роботу арт–простір «P.ART.TER» – новий культурно–мистецький захід від організаторів «Кадетаріуму», де молоді креативні люди з Полтави та інших міст України демонструватимуть свої інсталяції, відеоарт, вироби hand made та різноманітні перфоманси на території в 2000 м2.

Журналісти Трибуни вирішили поцікавитися в організаторів арт-простору, як триває підготовка до відкриття. Детальніше про «P.ART.TER» розповів архітектор Артур Ароян та художниця Нато Мікеладзе.
Що таке «P.ART.TER»?

Як стверджують організатори, «P.ART.TER» – це місце, де різні види мистецтва об’єднаються в єдиному просторі, щоб показати, чим є сучасне мистецтво у Полтаві, і чим воно може бути цікавим в контексті розвитку мистецтва в Україні. Після успіху двох «Кадетаріумів» у новій локації «Арт Платформа 11», організатори покладають великі надії і на новий захід.

– Цього разу ми вирішили використати новий простір, нову будівлю, яка «диктує» свої умови. «Кадетаріум» був прив’язаний до Кадетського корпусу, однак через стан будівлі складно там проводити подібні заходи, – зізнається Артур Ароян.
Організація простору та кастинг учасників

Два місяці тривав відбір учасників, які б відповідали сміливій й багатообіцяючій концепції заходу – «Самоідентифікація у просторі». Організатори отримали більше 60-ти заявок з Полтави, Харкова, Києва. Бажання взяти участь у арт-просторі виявили багато музичних колективів, лекторів, художників, театрів, майстрів hand made та інших.

Більшість пройшла без проблем – організатори обрали близько 30 учасників у категоріях «живопис», «інсталяції», «food court + hand-made» та ін. Деяким вимушені були відмовити, тому що їхні твори не вписувалися в концепцію.

– Роботи виставлятимуть у великому просторі, тому цей контраст має продовжуватися у самих роботах. А щодо самоідентифікації – розуміння того хто ти є, то роботи мають містити авторське бачення, повинна бути закладена думка, – пояснив архітектор.

Також на вибір учасників впливала і відстань від міста. Були бажаючі зі Львова, однак їм дуже складно було б довезти свої роботи до Полтави.

Для арт-простору обрали приміщення колишнього першого цеху Турбомеханічного заводу (ПТМЗ), який декілька місяців тому отримав назву «Арт Платформа 11». Організатори зупинили на ній свій вибір, бо, по-перше, це величезна будівля, яку можна організовувати по-різному, по-друге, вона має дах та опалюється, по-третє, з часом може набути статус публічного місця, якогось розважального центру.

Розважальна частина

Для того, щоб люди не обмежувалися лише переглядом експозицій, додатково працюватиме food court, виступатимуть різні музичні колективи, проводитимуть цікаві лекції та майстер класи.

– Ми не намагаємося створити альтернативу музею. «P.ART.TER» – буде публічним простором, місцем для спілкування людей, – наголошують організатори.

У перший день вони планують провести майстер-клас від полтавського фотографа «Red Lab Studio» Сергія Шаркова – «Вплив та емоційна дія кольору», лекцію з воркшопом від експерта у сфері охорони культурної спадщини Олександри Халепи (м. Київ), щодо використання промислових територій.

Програма лекторіуму продовжуватиметься і на другий день – активісти ГО «Еколтава» розповідатимуть, як можна утилізувати речі побутового вжитку, а акторка театру і кіно Наталія Гнітій проведе майстер клас з акторської майстерності для всіх, хто має справу з публічними виступами/перформенсами. Лекцію з художньої фотографії читатиме кінооператор, фотограф (одна з його робіт експонувалася у Луврі) Ігор Кривоніс (м. Київ). Історик Юрій Волошин читатиме лекцію на тему «Полтавці 18 століття: проблема ідентичності».

Лекції будуть чергуватися з концертною програмою – для того, щоб постійно змінювати темп і настрій. У рамках заходу відбуватиметься й нагородження обраних глядачами найкращих робіт. Номінацій буде дві – вибір експертів та народний вибір.

На завершення дводенної акції організатори планують провести «Їстівне кіно».

– Чекаємо на гарних відвідувачів та зацікавлення полтавців. Хотілося б побачити більше ентузіазму зі сторони творчих людей, – додала Нато Мікеладзе.

Виставка відкривається у суботу 9 квітня о 12-й годині і триватиме до 19-тої та продовжиться 10 квітня. «P.ART.TER» (POLTAVA ART TERRITORY) пройде в АРТ Платформи 11 (вул. Зінківська,6).

Вхід вільний.











джерело - Источник: tribuna.pl.ua
Поделиться с новостью друзьями
Комментарии
От:
Проверка на человечность. Введите сегодняшнее число без ведущего нуля
Авторизация
Люди.StudClub
Имя:
Пароль:
Запомнить меня
Главная | Реклама на сайте | Контакты
Наши партнеры: