Новости ›› Полтава и область

У Полтаві сумчанин тричі розповість про «Іловайський котел»

24.11.2015 15:00 | просмотров: 1067
25 листопада у трьох полтавських локаціях письменник Євген Положій презентуватиме свою книгу «Іловайськ».

Євген Положій – український письменник, журналіст, громадський діяч та головний редактор сумської газети «Панорама».

Роман «Іловайськ» вийшов наприкінці серпня 2015 року. Це розповідь про війну без прикрас. Текст побудовано на реальних подіях. Як зазначає видавництво «Фоліо», свої історії авторові розповіли близько 100 очевидців подій минулого року – бійці добровольчих батальйонів «Донбас», «Дніпро-1», «Херсон», «Миротворець», «Дніпро-2», «Кривбас», 42-го батальйону територіальної оборони, солдати та офіцери 17-ї танкової бригади, 51-ї, 92-ї, 93-ї бригад ЗСУ, прикордонники Сумського пересувного загону. Деякі з цих розповідей увійшли до книги.

Письменник зазначає, що воїни з добровольчих батальйонів розповідали охоче. А от командування переважно відмовчувалося:




– Коли просив щось розказати, відповідали: «От ви собі пишете книжку, то й пишіть». Над Іловайськом – димова завіса, яку треба розвіяти, – говорить автор.

Євген Положій писав роман одразу двома мовами: оповіді очевидців автор записував тією мовою, якою говорив респондент, відтак перекладав їх. Таким чином, книга має дві повноцінні авторські версії – українську та російську.

– Один рік – занадто короткий термін, щоб достеменно розібратися в причинах «Іловайського котла» – майже всі люди, що приймали тоді ключові рішення, живі й займають високі посади в армії та уряді, а більша частина інформації, в тому числі, і щодо кількості загиблих, зниклих без вісті та поранених, утаємничена, – написав Положій для «Історичної правди».




Як наголошує автор, в романі немає – та й не може бути – прямої відповіді на запитання, хто винен у цій трагедії. Шукати таку відповідь мусять військова прокуратура, слідча комісія Верховної Ради та історики-документалісти.

– Однак 365 днів достатньо для того, щоб записати та переказати історії солдат та офіцерів, що вижили в «Іловайському котлі». Деякі з цих історій читач легко впізнає – вони звучали в медіа. Та ще більше страшних та героїчних історій не потрапили ані в медіа, ані в книгу – трагедію і біль тих днів неможливо вмістити в жоден роман, – розповідає письменник.

У вересні цього року книга одержала премію від «Форуму видавців».

Положій у Полтаві проведе відразу три презентації (https://www.facebook.com/events/716929061784387/). О 12:00 вона відбудеться в ПНПУ імені В.Г. Короленка (2-ий корпус, ауд. 326), о 15:00 – в Полтавській обласній бібліотеці для юнацтва ім. О. Гончара. А закінчить цей день о 19:00 з презентацією у книгарні «КнигоЛенд» (вул. Жовтнева, 50).




На всі презентації вхід вільний.

Довідка: «Іловайський котел» – епізод війни на сході України у другій половині серпня 2014 року, в ході якого розгорнулися запеклі бойові дії між ЗСУ та підрозділами МВС з одного боку, та збройними формуванням ДНР і російських збройних сил – з іншого. Характер боїв визначався стратегічним значенням Іловайська, який розташовується в 25 км на схід від Донецька — перехід Іловайська під контроль Збройних сил України дозволив би відрізати постачання зброї та бойовиків до Донецька та звільнення міста в перспективі (https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%86%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BB). За даними Головного військового прокурора Анатолія Матіоса на серпень 2015 року, в результаті цих боїв з української сторони 366 загиблих, 158 осіб вважаються зниклими безвісті, 429 поранених, 128 потрапили в полон (http://matios.info/uk/novini/bryfing-golovnogo-vijskovogo-prokurora-anatoliya-matiosa-14-08-2015/).

Роман Повзик, незалежне мистецьке об’єднання «Magnum Opus»
Поделиться с новостью друзьями
Комментарии
От:
Проверка на человечность. Введите сегодняшнее число без ведущего нуля
Авторизация
Люди.StudClub
Имя:
Пароль:
Запомнить меня
Главная | Реклама на сайте | Контакты
Наши партнеры: