Новости ›› Полтава и область

«Таємнича Полтава» запрошує у жовтні послухати про навчальні заклади та цвинтарі

29.09.2015 17:00 | просмотров: 1693
В рамках інформаційно-туристичного проекту «Таємнича Полтава» у жовтні на вихідних пройдуть нові авторські тематичні пішохідні екскурсії по місту. Серед них будуть досить оригінальні теми.

Відкриває екскурсійний марафон тема «Навчальні заклади Полтави 18-19 ст». У Полтаві розквіт освіти припадає на ХVІІІ-ХІХ ст. і співпадає з відкриттям великої кількості навчальних закладів, починаючи від професійних училищ і закінчуючи гімназіями та духовною семінарією. Напевно тому наприкінці ХІХ століття Полтаву стали називати українськими Афінами. Ви дізнаєтесь де саме знаходилися навчальні заклади нашого міста, хто в них учився і хто викладав, які відмінності були між освітою хлопців та дівчат, якою мовою викладали у школах та хто з випускників цих шкіл прославив Полтаву. Вас захоплять цікаві факти з часів навчання у Полтаві геніального письменника Миколи Гоголя. Ви також дізнаєтеся, який вигляд мали навчальні заклади Полтави два століття тому і які з них збереглися до сьогодні.

11 жовтня полтавці та гості міста зможуть відвідати пішохідну екскурсію «Полтавська фортеця та підземелля». Полтава відома всьому світу завдяки Полтавській битві. Але ця подія і її розв’язка багатов чому була визначена результатами тримісячної облоги Полтавської фортеці. Неабияку роль зіграли і її підземні ходи. На жаль, фортеця була повністю ліквідована, а входи до підземель засипані. На цій екскурсії дізнаємося цікаві факти про Полтавську фортецю, як виглядали її оборонні споруди і де знаходилися підземелля.

18 жовтня учасники проекту зможуть більше дізнатися про «Полтавський модерн». Адже, модерн, це не лише напрям в архітектурі, це не тільки стиль в графіці та скульптурі — це тип мислення, це спосіб життя. Він з’явився несподівано напркінці ХІХ ст. і так само швидко зник після Першої Світової. Модерн підкорив всі країни і залишив сліди майже в кожному місті. У Полтави є своя унікальна історія цього стилю — вона подарувала світу Український модерн. Ця подорож присвячена загадковому і живому, яскравому та вигадливому — полтавському модерну. Протягом екскурсії ми побачимо міські особняки з унікальним керамічним декором, дохідні будинки з ажурною ковкою, дізнаємося які будинки мають «родичів» в інших містах і де в Полтаві модерн було «приховано» під новими фасадами. Ми дізнаємося як називали в архітектурній пресі будівлю Губернського земства, та які відомі споруди вплинули на образ нинішньої будівлі СБУ.

24 та 31 жовтня на Вас чекає абсолютно нова ексклюзивна надзвичайно цікава екскурсія про «Полтавські цвинтарі 17-18 ст». Екскурсію присвячено цвинтарям Полтави козацької доби. Під час цієї пішої подорожі можна буде дізнатися про різницю між поняттями «кладовище» і «цвинтар»; які сучасні споруди в центрі Полтави стоять безпосередньо на місці колишніх цвинтарів; які були особливості поховання представників козацької старшини; у скільки обходилося поховання й поминання небіжчика в Гетьманщині та що таке поховання «під грушкою».

21 вересня 2015 року проекту «Таємнича Полтава» виповнилося 2 роки і за цей час проект зібрав чимало однодумців, які з кожною екскурсією дізнаються щось нове про історію міста. Організатори проекту пропонують полтавцям дізнаватися про історію рідного міста разом, адже це набагато простіше і цікавіше. Участь у проекті є добровільною. Приєднатися можуть усі бажаючі на сайті організаторів - http://ingreen.in.ua/tours/topoltava/1114.






Источник: news.studclub.poltava.ua
Поделиться с новостью друзьями
Комментарии
От:
Проверка на человечность. Введите сегодняшнее число без ведущего нуля
Авторизация
Люди.StudClub
Имя:
Пароль:
Запомнить меня
Главная | Реклама на сайте | Контакты
Наши партнеры: