Новости ›› Рекорды, интересности

На Землі почався новий період вимирання, люди у списку одні із перших - вчені

22.06.2015 12:00 | просмотров: 716
Земля вступила у новий період вимирання, одними з першими жертв якого можуть стати люди, йдеться у дослідженні, проведеному трьома американськими університетами.


У звіті, підготованому провідними Стенфордським, Прінстонським університетами та університетом Берклі, йдеться про те, що хребетні зараз зникають зі швидкістю у 114 разів вищою, ніж зазвичай.

Ці висновки перекликаються з результатами минулорічного дослідження іншого американського університету – Дюкського, пише ВВС Україна.

Один з авторів останнього дослідження заявив: "Зараз ми входимо у шостий етап масового вимирання".

Востаннє планета стикалася з подібним явищем 65 мільйонів років тому, коли, ймовірно, внаслідок зіткнення Землі з великим метеоритом на ній вимерли динозаври.

Науковці досліджували історичні темпи вимирання хребетних видів за допомогою, в тому числі, викопних решток тварин.

Вони виявили, що нинішні темпи вимирання живих видів у понад сто разів вищі, ніж у попередні періоди.

З 1900 року зникли понад 400 видів хребетних, констатують автори доповіді. Зазвичай, продовжують науковці, стільки видів зникало з планети протягом 10 тисяч років.

Перелік причин такого стану справ, перелічений у дослідженні, включає в себе кліматичні зміни, забруднення та знищення лісів.

"У всьому світі є види, які вже зараз є, по суті, ходячими мерцями", - каже професор Стенфордського університету Пол Ерліх.

За оцінками Міжнародного союзу охорони природи, щонайменше 50 видів тварин щороку наближаються до межі зникнення. З цією загрозою сьогодні стикаються 41% всіх видів земноводних та 25% видів ссавців.

Вже протягом найближчих років з лиця планети можуть зникнути лемури: ареали їх проживання на Мадагаскарі знищуються незаконними вирубками лісів, а самих тварин часто вбивають заради їхнього м'яса.

Минулорічна доповідь біолога та експерта з питань вимирання видів Стюарта Пімма з Дюкського університету також попереджала про початок шостого етапу масового вимирання.

Утім, в тій доповіді йшлося про те, що швидкість зникнення видів останнім часом збільшилася в понад тисячу разів.

Автори нової доповіді стверджують, що "різкого ослаблення біорізноманітності" все ще можна уникнути, однак для цього потрібно негайно вживати необхідних заходів.

Источник: tsn.ua
Поделиться с новостью друзьями
Комментарии
23.06.2015 22:01 Аноним
При чому тут кліматичні зміни, якщо нізащо купити хліба і ліків...

От:
Проверка на человечность. Введите сегодняшнее число без ведущего нуля
Авторизация
Люди.StudClub
Имя:
Пароль:
Запомнить меня
Главная | Реклама на сайте | Контакты
Наши партнеры: