Новости ›› Образование

25% предметів студенти обиратимуть самостійно, - міністр

17.04.2015 18:00 | просмотров: 486
25% предметів у навчальному плані студенти обиратимуть самостійно, що має підвищити рівень якості навчання, оскільки кафедри будуть змагатися за потенційних слухачів та докладатимуть більше зусиль, аби зацікавити студента та дати йому дійсно якісні знання. На цьому наголосив міністр освіти і науки Сергій Квіт під час зустрічі з науково-педагогічними працівниками та студентами Черкаського національного університету ім. Хмельницького, повідомляє прес-служба МОН.

Зокрема, міністр зазначив, що в основі закону "Про вищу освіту" лежить ідея університетської автономії, над якою почали працювати ще у 2005 році представники вищих навчальних закладів як державної, так і приватної форм власності, що згодом об’єдналися навколо цієї ідеї у консорціум.

"Під цим терміном ми маємо на увазі автономію академічну, фінансову і організаційну", - наголосив Сергій Квіт.

За словами міністра освіти і науки, новий закон містить багато норм «прямої дії», якими вже сьогодні можна користуватися. До прикладу, щодо організаційної автономії – тепер не потрібна довга процедура нострифікації. Достатньо лише засідання Вченої ради університету, яка затвердить відповідність кваліфікаційного рівня потенційного іноземного працівника університету і визнає його диплом.

"Ця людина зможе працювати в університеті і претендувати на все, що має будь-який інший працівник", - повідомив міністр.

Сергій Квіт зазначив, що повноваження щодо вирішення багатьох важливих питань тепер безпосередньо передаються самим університетам, і вони нестимуть відповідальність.

За словами міністра, академічна автономія надає університетам право самостійно організовувати навчальний процес.

"Тепер університети самі вирішуватимуть, що вони вчать і як", - підкреслив Міністр освіти і науки.

Як повідомив Квіт, перелік спеціальностей буде скорочено, зменшиться й кількість навчальних годин у викладачів - до 600 годин на рік. Такий крок дасть змогу оплачувати інші види діяльності викладача – публікації, участь у конференціях, наукову роботу.

"Саме наукові досягнення викладачів мають бути головним критерієм оцінки їх роботи, на відміну від старої системи, коли головним була кількість вичитаних аудиторних годин", - зазначив Сергій Квіт.

За словами міністра освіти і науки, зменшення аудиторного навантаження вимагає введення нових систем контролю освітнього процесу студентів, оскільки вони тепер самі будуть розпоряджатися своїм часом.

"25% предметів у навчальному плані студенти обиратимуть самостійно, що також підійме рівень якості навчання – кафедри будуть змагатися за потенційних слухачів, докладатимуть більше зусиль, аби зацікавити студента та дати йому дійсно якісні знання", - сказав міністр освіти і науки.

Источник: osvita.ua
Поделиться с новостью друзьями
Комментарии
От:
Проверка на человечность. Введите сегодняшнее число без ведущего нуля
Авторизация
Люди.StudClub
Имя:
Пароль:
Запомнить меня
Главная | Реклама на сайте | Контакты
Наши партнеры: