Новости ›› Наука, открытия, исследования

Астрономи підозрюють, що в Альфа Центавра є планета, яка схожа на Землю

31.03.2015 16:00 | просмотров: 899
Міжнародний колектив астрономів запідозрив наявність в системі Альфа Центавра ще однією суперземлі.

Всього телескоп Hubble в 2013 і 2014 роках спостерігав близько 40 годин за зіркою Альфа Центавра B.

Дані спостережень за ці два роки суперечили одне одному, а їх наявність ніяк не можна пов'язати з впливом іншого світила системи - Альфа Центавра A. Єдиним поясненням є присутність у системі ще однієї суперземлі. У цьому випадку нова екзопланета знаходиться трохи далі від свого світила Альфа Центавра B, ніж раніше виявлена суперземля. Вона обертається навколо зірки з періодом 20,4 доби.

Вчені повідомили, що розробили спеціальну програму, яка б дозволила за 26 годин безперервних спостережень за Альфою Центавра B довести або спростувати наявність поруч з нею ще однією суперземлі. Проте сучасних телескопів для цього недостатньо, а робота потужних обсерваторій зосереджена на більш важливих завданнях. Тому для спостереження за найближчою до Землі системою фахівці пропонують використовувати орбітальний телескоп, вартість якого оцінюється $ в два мільйони, а зазначену суму можна зібрати в рамках краудфандингової кампанії.

Раніше інші фахівці повідомили про уточнення параметрів першої виявленої екзопланети Альфа Центавра B b системи. Вони з'ясували, що екзопланета є суперземлею: її маса приблизно в 2,7 разів більше земного. Альфа Центавра B b віддалена на відстань 4,37 світлового року від Землі і обертається навколо зірки сонячного типу. Екзопланета знаходиться на відстані 0,04 астрономічної одиниці від свого світила і, ймовірно, рухається так, що завжди повернена однією своєю стороною до Альфа Центавра B.

На цій суперземлі малоймовірна можливість зародження життя.

Додамо, що екзопланета - це планета, яка обертається навколо зірки, яка не є Сонцем. На 15 березня 2015 року достовірно підтверджено існування 1901 екзопланети в 1199 планетних системах.

Источник: tsn.ua
Поделиться с новостью друзьями
Комментарии
От:
Проверка на человечность. Введите сегодняшнее число без ведущего нуля
Авторизация
Люди.StudClub
Имя:
Пароль:
Запомнить меня
Главная | Реклама на сайте | Контакты
Наши партнеры: