Новости ›› Образование

Німецькі фонди і програми для молодих вчених

29.01.2015 14:00 | просмотров: 806
У Німеччині діє цілий ряд організацій, які надають підтримку вченим-іноземцям, в тому числі і вихідцям з країн СНД. Пропонуємо вам "топ-5" адрес, за якими слід звертатися молодим дослідникам, які бажають продовжити наукову кар'єру у Німеччині.

DAAD

Німецька служба академічних обмінів - організація, що володіє багаторічним успішним досвідом підтримки молодих вчених-іноземців на різній стадії їх академічної кар'єри. У тих, хто нещодавно закінчив виш, є можливість пройти в Німеччині курс післядипломного навчання для отримання німецького свідоцтва про вищу освіту і вийти на ринок праці вже з європейським дипломом. Молодим вченим DAAD може запропонувати стажування для збору матеріалу для наукової роботи, а також повне навчання в аспірантурі та захист дисертації в Німеччині.

Важливим критерієм тут є логічне обґрунтування необхідності перебування у Німеччині: може бути, розробка наукової теми можлива лише на базі німецьких технологій або спеціального обладнання? Чи тема наукової роботи безпосередньо пов'язана з Німеччиною або інтересами країни? Мотиваційний лист, в усякому разі, є невід'ємною частиною заявки на стипендію.

Фонд імені Олександра фон Гумбольдта

Фонд імені Олександра фон Гумбольдта за свою більш ніж півстолітню історію взяв участь у кар'єрі понад 20 тисяч вчених з усього світу, які утворюють нині згуртований і дружний клан "гумбольдтіанців". Для молодих вчених, з моменту захисту дисертації яких пройшло не більше чотирьох років, передбачена можливість здійснення власного дослідницького проекту в науковій установі Німеччини за своїм вибором. Слід проявити ініціативу і самому підшукати відповідний науковий центр, що володіє необхідним обладнанням, технологіями або компетентними фахівцями.

Окремої згадки заслуговує програма по залученню досвідчених науковців, які захистилися не раніше ніж за 12 років до подання заявки. Тут вже належить довести свою компетентність і пред'явити список наукових досягнень. Дослідний проект, який пропонується здійснити таким вченим, може бути більш масштабним, тривалим і амбітним. Головним же критерієм відбору, за словами співробітників фонду, є наукова кваліфікація вченого, який подав заявку, тобто применшувати власні досягнення у заявці вкрай не рекомендується.

Мабуть, найбільш привабливою можливістю для молодих вчених, що надається Фондом імені Гумбольдта, є Премія Софії Ковалевської (Sofja Kovalevskaja-Preis). Вченому, який захистив дисертацію не раніше ніж за шість років до подання заявки, пропонується очолити довготривалий науковий проект тривалістю у п'ять років у будь-якому науковому закладі Німеччини, самому найняти співробітників, скласти план і розпорядитися коштами, які виділяються фондом на його ідею.

Звичайно, п'ять років реалізовувати свої проекти в будь-якому науковому центрі Німеччини дозволяють далеко не всім, але відсоток успішних заявок досить високий - 10-15 відсотків. У своїй заявці необхідно представити себе як нестандартного вченого, який добився дійсно серйозних успіхів у навчанні та науковій кар'єрі. Ставка тут висока - отримання Премії Софії Ковалевської відразу виводить вченого до лав європейської наукової еліти.

Товариство імені Фраунгофера

Наукове Товариство імені Фраунгофера входить у десятку улюблених роботодавців для представників природничих наук, інженерів та IT-фахівців у Німеччині. Незважаючи на кризу, представники товариства регулярно заявляють про необхідність у свіжих кадрах для здійснення своїх амбітних наукових проектів, здатних, подібно до винаходу формату mp3, змінити світ. Товариство імені Фраунгофера не передбачає єдиної стипендіальної програми, але регулярно публікує на своєму сайті все нові і нові пропозиції про роботу.

Деякі інститути суспільства приймають резюме електронною поштою, так що знайти роботу можна навіть не відходячи від комп'ютера, уникнувши пов'язаних з іноземною кореспонденцією проблем. Більш того, Товариство імені Фраунгофера вітає резюме, надіслані за особистою ініціативою без прив'язки до конкретної вакансії - їх приймає і центральний офіс товариства в Мюнхені, і його окремі інститути.

Наукове товариство імені Макса Планка

Практично все написане про Товариство імені Фраунгофера можна віднести і до Товариства імені Макса Планка. Володіючи порівняно невеликим річним бюджетом, який дорівнює приблизно половині бюджету Стенфордського університету, товариство фінансує 83 наукових інститути і близько 20 тисяч співробітників, які перебувають на передових рубежах сучасної науки. На сайті товариства регулярно з'являються оголошення про пошук співробітників, а в аспірантів з усього світу великою вдачею вважається захистити свою дисертацію при одному з інститутів Товариства Макса Планка.

Об'єднання імені Гельмгольца

Об'єднання імені Гельмгольца, бюджет і розмах якого дозволяють йому вважатися найбільшою науковою організацією Німеччини, своїм особливим пріоритетом оголосило наукову кооперацію з Китаєм і Російською Федерацією. Практичним вираженням цієї співпраці є створення і підтримка спільних російсько-німецьких дослідницьких груп.

Крім того, Об'єднання імені Гельмгольца надає стипендії для участі в конкретних наукових проектах - від вивчення раку до антиматерії. Природним партнером молодого вченого в пошуку виходу на німецьку науку через цю організацію є її московське представництво.

Дмитро Вачедін, Deutsche Welle

Источник: osvita.ua
Поделиться с новостью друзьями
Комментарии
От:
Проверка на человечность. Введите сегодняшнее число без ведущего нуля
Авторизация
Люди.StudClub
Имя:
Пароль:
Запомнить меня
Главная | Реклама на сайте | Контакты
Наши партнеры: