Новости ›› Полтава и область

Експерти по реформі міліції відвідали Полтаву і розповіли про литовський досвід

28.11.2014 16:00 | просмотров: 1032
28 листопада в Управлінні МВС України в Полтавській області пройшла зустріч експертів по реформам силових структур з міліціонерами.

Делегація експертів складалася з двох учасників – Анвидаса Шакочюса, Старшого радника Генерального комісара Департаменту поліції МВС Литовської Республіки та Святослава Кустовінова, Національного координатора програми Департаменту юстиції США з допомоги підготовці працівників карного розшуку (ІСІТАР).

Ініціаторами заходу стали Волдімаріс Ажубаліс, засновник Міжнародного фонду «Унія 1219» та Петро Крайсвітній, кандидат в Почесні Конкурси Литовської Республіки в Полтаві.




Головне питання, про яке говорили експерти і керівництво міліції: що робити, які кроки потрібно здійснити, щоб підняти довіру до силових структур в Україні і забезпечити гідне життя працівнику внутрішніх органів.

Головним спікером (і це зрозуміло з огляду на досвід) став Алвидас Шакочюс, людина яка робила робила реформи в різних країнах світу (одним з останніх проектів литовця стала реформа міліції в Киргизстані). Він розповів про те як вони починали роботу зі зміни системи і наскільки їм це вдалося. Так свого часу 35% литовців не довіряли міліції зовсім. Наразі ж 82% людей, що живуть у Литві, довіряють цій структурі. Такий прогрес став можливим лише через цілеспрямовані кроки і бажання самих міліціонерів міняти систему.




Святослав Кустовінов розповідав про програму ІСІТАР і до перших кроків реформування, які зараз робляться у Львівській області.

Полтавські ж міліціонери (а в залі було понад 200 чоловік) не соромилися задавати питання і доповнювати діалог своїми зауваженнями. Так, заступник начальника Управління МВС України в Полтавській області полковник Леонід Бобрицький додав, що кожну реформу потрібно проводити в комплексі і заробітна плата міліціонера теж має велике значення у питаннях реформування силових структур. І при розробках конкретних кроків потрібно залучати самих представників міліції, бо ж вони бачать всю систему з середини.




Питання фінансування було одним з наріжних під час заходу. Алвидаса Шакодюса запитали про зарплату його родичів – дочки і зятя, які працюють в литовській міліції. Експерт чесно відповів, що вона становить приблизно 700 і 800 євро відповідно. А першочерговим кроком, з якого варто розпочинати демократизацію силових органів він назвав роботу зі школами. Адже якщо дитина бачить корупцію у школі, а потім і в університеті, то вона і виростає корупціонером.




Впродовж наступних кількох годин експерти з керівництвом обласної міліції мають розробити конкретні кроки співпраці і зрозуміти з чого варто розпочинати роботу. Це може бути і лікування поранених в зоні АТО міліціонерів у Литві, і запозичення досвіду реформування силових структур, і багато всього, що може стати корисним представникам силових структур обох країн.




Кандидат у Почесні Консули Литовської Республіки в Полтаві говорить, що керівництво обласної міліції готове до реформ, адже інакше б вони не підтримали б цю ініціативу. І від їх подальшої наполегливості залежить успішність її проведення.





Роман Повзик
Поделиться с новостью друзьями
Комментарии
От:
Проверка на человечность. Введите сегодняшнее число без ведущего нуля
Авторизация
Люди.StudClub
Имя:
Пароль:
Запомнить меня
Главная | Реклама на сайте | Контакты
Наши партнеры: